De wapens van Napoleon die dit weekend onder de hamer gaan in Illinois.
Rock Island Auction

Karabijn, 2 geweren, 2 zakpistolen en zwaard van Napoleon gaan onder de hamer in de VS

In de Amerikaanse staat Illinois worden dit weekend zes wapens van de Franse keizer Napoleon Bonaparte geveild. Het gaat om een karabijn, twee geweren, twee zakpistolen en een zwaard. De totale waarde van de voorwerpen, die zo’n 225 jaar oud zijn, wordt geschat tussen de 1,3 en 3,3 miljoen euro. 

Op het einde van de 18e eeuw stond de Fransman Nicolas-Noël Boutet aan het hoofd van de staatswapenfabriek in Versailles. Onder zijn leiding werden meer dan 600.000 wapens gefabriceerd. Reden genoeg voor de Franse generaal Napoleon Bonaparte om Boutet in dienst te nemen als persoonlijke wapensmid.

Boutet is het brein achter een verzameling wapens die Napoleon van het Franse volk kreeg toen hij aan de macht kwam. Toen de Corsicaan tot keizer gekroond werd, zou hij de wapens op zijn beurt aan generaal Jean-Andoche Junot geschonken hebben. Junot gaf de collectie later dan weer door aan zijn vrouw, die de wapens verkocht om haar schulden af te betalen. 

Na verschillende passages, waaronder eentje in een Londens museum, kwam de garnituur, zoals het geheel genoemd wordt, in handen van een Amerikaanse verzamelaar die recent overleed. Het Amerikaanse veilingbedrijf Rock Island Auction (RIA) zag zijn kans schoon en brengt de collectie dit weekend onder de hamer. De garnituur bevat twee geweren, twee zakpistolen, een karabijn en een zwaard.

RIA schat de waarde van de wapens tussen de 1,5 en 3,5 miljoen dollar, omgerekend zo’n 1,3 en 3,3 miljoen euro. Het zou echter niemand verbazen mochten geïnteresseerden tussen de 3 en 5 miljoen dollar neertellen voor de garnituur. Het gaat immers om beroemde en zeldzame wapens.  

Het pronkstuk van de collectie is het zwaard dat Napoleon droeg toen hij in november 1799 een coup pleegde en de macht greep in revolutionair Frankrijk. Die staatsgreep wordt vaak beschouwd als het einde van de Franse Revolutie en het startpunt van een periode waarin Napoleon Frankrijk bestuurde. 

Meest gelezen