Pexels: Yugank

Vic Beetens uit Brakel boos omdat chrysanten op graf vrouw en moeder zijn weggegooid, gemeente erkent fout

Vic Beetens uit Brakel is boos en emotioneel omdat de chrysanten aan het graf van zijn vrouw en moeder waren weggegooid. "Ze waren nog niet verwelkt. Ik vind dat de gemeente zo een gebrek aan respect toont voor overledenen en nabestaanden." De gemeente erkent dat er een fout gebeurde met het tijdstip van de opruiming.

Vic Beetens uit Brakel in de Vlaamse Ardennen bezoekt regelmatig het graf van zijn overleden vrouw en moeder. Niet zo lang geleden legde hij er nog chrysanten. Toen hij onlangs de graven wilde bezoeken zag hij dat alle chrysanten weggegooid waren. "Die bloemen waren niet eens verwelkt", zegt hij verbolgen. "Waarom wordt dat zo vroeg verwijderd? Het heeft bijna nog niet gevroren en die planten waren nog in prima staat."

Waarom zo vroeg verwijderen? Het heeft nog niet gevroren, die bloemen waren nog zo mooi
Vic Beetens

De vrouw van Beetens is nog maar pas begin oktober overleden. Hij vindt dat de stad met het weggooien van de bloemen onrespectvol is ten opzichte van de overledenen en de familieleden. Het enige dat hij wenst, is dat dit geen tweede keer gebeurt en hij wil dat de gemeente hem dat ook belooft. "Ik hoop dat dit besproken wordt binnen de gemeentediensten. Ik wil dat ze zich verontschuldigen voor wat is gebeurd. Geld wil ik niet."

"Voor mij is dit een beetje diefstal"

Natuurlijk, zegt hij, als de bloemen op een graf wel helemaal verwelkt zijn, dan mogen ze die wel wegnemen, zegt de man: "Maar niet zomaar als die nog mooi zijn en zich in goede staat bevinden. Voor mij is dit een beetje een soort diefstal." Hij stuurde een brief naar de burgemeester en het zou besproken worden op de gemeenteraad. Hij hoopt volgende week "een fatsoenlijk antwoord" te krijgen. 

Schepen Sabine Hoeckman (Open Vld) reageert met de erkenning dat er een fout is met de timing. De gemeente heeft 8 kerkhoven en de bloemen opruimen van alle graven is een tijdrovende klus voor de gemeentediensten. Zo blijft ander werk soms liggen. Daarom werd het werk nu voor het eerst uitbesteed aan een sociale werkplaats. Die kreeg de toestemming om te ruimen vanaf begin december.

 Normaal vriest het al rond deze tijd en zijn de bloemen al kapot, maar dat is veranderd door het klimaat. Volgende week zal het gemeentebestuur bekijken wat de beste oplossing is: ofwel de eigen diensten opnieuw de kerkhoven laten opruimen, ofwel de datum aanpassen op de overeenkomst met de sociale werkplaats. "Vic Beetens heeft gelijk, en hij krijgt ook zeker excuses," zegt Hoeckman.

Meest gelezen