Mensen met beperking zijn vaak creatieve ondernemers, stelt onderzoek UHasselt: "Ze zien kansen die anderen niet zien"

Uit een nieuw onderzoek van de UHasselt blijkt dat mensen met een handicap vaak ondernemers zijn. Bovendien zien ze problemen die anderen niet zo snel zien en komen met creatieve oplossingen.

Een programmeur die zelf dyslexie heeft en een software ontwikkeld heeft op maat van kinderen met leesproblemen, een slechtziende vrouw die make-up workshops geeft aan mensen die geen spiegel kunnen gebruiken, het zijn maar enkele voorbeelden van ondernemers die zelf een beperking hebben. Onderzoekster Eline Jammaers van de UHasselt: “Van mensen met een beperking leeft nog altijd het stereotiepe beeld dat ze niet zelfstandig zijn, maar ze zijn oververtegenwoordigd binnen de groep van ondernemers.”

Makkelijk uren bepalen

“Er zijn in verhouding meer ondernemers mét een beperking dan zonder”, vertelt Jammaers. “Ze vinden het makkelijker om hun eigen uren te bepalen, omwille van de noden die zij hebben op vlak van gezondheid. Ze kunnen zelf kiezen wanneer ze een pauze nemen en hoeveel uren ze werken.”

Ondernemers die zelf een beperking hebben, komen ook met producten op de markt die niet zo voor de hand liggen. “Ze zien opportuniteiten die anderen niet zien”, besluit de onderzoekster van de UHasselt.

Meest gelezen