James Arthur Photography

Mondmaskers voor kleine kinderen vanaf 6 jaar, lukt dat? "Wees mild en geef zelf het goede voorbeeld"

Voortaan moeten kinderen vanaf 6 jaar al een mondmasker opzetten op school en op publieke plaatsen waar dat voor de rest van de bevolking al verplicht was. Geen evidente maatregel, beseffen kinderartsen. "Heb dan ook geduld met kinderen die het masker niet meteen juist dragen", raadt professor pediatrie Ann De Guchtenaere aan.

"Ik heb een broertje dat 7 jaar oud is en ik denk dat die het mondmasker niet leuk gaat vinden want ik vind dat ook niet leuk en we lijken op mekaar." Dat vertelt Milo Verelst in ons kindermagazine "Karrewiet" over de nieuwe coronamaatregelen. Nogal wat ouders en leerkrachten vrezen inderdaad dat jonge kinderen moeite zullen hebben met het mondmasker.

"Het ene kind zal daar al makkelijker mee kunnen omgaan dan het andere. Maar laat ons eerlijk zijn, bij volwassen is dat ook", sust professor Ann De Guchtenaere (zie video hieronder). "In een aantal moeten kinderen ook vanaf 6 jaar een mondmasker dragen als ze naar het ziekenhuis komen. Er zijn kinderen die dat heel goed kunnen."

Videospeler inladen...
Veel kinderen willen echt hun steentje bijdragen aan de maatschappij en zullen dat echt goed doen, daar ben ik van overtuigd
Prof. dr. Ann De Guchtenaere, Pediatrie - Kindergeneeskunde

Maar wat doe je dan met kinderen die er echt moeite mee hebben om het masker (correct) te dragen? "Geduld hebben en mild zijn want het is een leerproces", raadt De Guchtenaere aan. "De beste tip die ik kan geven: geef als volwassenen het goede voorbeeld en benader het masker niet heel negatief. Dat gaat het voor kinderen ook makkelijker maken want zij leren door imitatiegedrag."

Verder hoopt professor De Guchtenaere wel dat het om echt tijdelijke maatregel gaat die snel zal geëvalueerd worden. Ze pleit ook voor "mondmaskerpauzes" tussendoor, bijvoorbeeld wanneer leerlingen zwijgen en wanneer de klassen goed geventileerd zijn.

Wat denken de kinderen zelf van de nieuwe coronamaatregelen? "Karrewiet" ging het vragen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen