Foto: Unsplash

Nieuwe Antwerpse campagne rond seksuele intimidatie focust op omstaanders: "Maar 3% van de slachtoffers kreeg hulp"

De stad Antwerpen is gestart met een nieuwe campagne rond seksueel overschrijdend gedrag bij jongeren. De campagne focust vooral op omstaanders omdat die vaak niet weten hoe ze moeten reageren als ze getuige zijn van grensoverschrijdend gedrag. Via sociale media worden vijf video's verspreid met tips.

91 procent van de meisjes en 28 procent van de jongens tussen 15 en 24 jaar in Antwerpen, Brussel en Charleroi krijgt wel eens te maken met seksueel overschrijdend gedrag, zoals ongewenste aanrakingen, opmerkingen over uiterlijk, aanstaren of nafluiten op straat. Dat blijkt uit het Safer Cities Rapport van Plan International uit 2019. 

Een actie van een omstaander kan een groot verschil maken voor het slachtoffer

Karim Bachar, Antwerps schepen van gelijke kansen (Vooruit)

De stad Antwerpen start nu met een gerichte campagne naar jongeren. De focus ligt op omstaanders want maar 3 procent van de Antwerpse slachoffers kreeg hulp van anderen, blijkt uit het rapport. ”De meeste jongeren keuren intimiderend gedrag af, maar weten niet hoe ze er gepast op moeten reageren als ze er getuige van zijn", zegt schepen voor gelijke kansen Karim Bachar (Vooruit). "Of ze willen wel ingrijpen, maar zijn bang om zelf slachtoffer te worden. We bieden hen nu de handvatten aan om dit wel te kunnen en te durven. Want een actie van een omstaander kan een groot verschil maken voor het slachtoffer.” 

Bekijk hier de campagnevideo en lees daaronder verder

In de video krijgen jongeren tips over hoe ze kunnen reageren op seksuele intimidatie. De stad bouwt verder op de 5 A's die Sensoa onlangs lanceerde:

  • Anderen betrekken: de hulp van anderen inroepen 
  • Afleiding creëren: de aandacht weghalen van de gebeurtenis 
  • Afzonderen: het slachtoffer fysiek uit de situatie halen 
  • Aanspreken: de dader en/of het slachtoffer aanspreken 
  • Aanwezig blijven: de situatie in het oog houden en achteraf het slachtoffer ondersteunen

Er hangt nog veel taboe rond seksuele intimidatie bij jongeren

Indra van jeugdorganisatie Kavka

De stad start ook met opleidingen op maat van jeugdorganisaties over thema’s zoals weerbaarheid, grenzen herkennen en reageren als omstaander. Een goede zaak vindt Indra van jeugdorganisatie Kavka. "Er hangt nog veel taboe rond seksuele intimidatie bij jongeren en er wordt te weinig over gepraat", zegt ze. "Vaak wordt ook gedacht dat alleen vrouwen het slachtoffer worden, terwijl ook heel wat mannen ermee te maken krijgen. In mijn eigen omgeving ken ik niemand die nog nooit seksueel geïntimideerd is geweest."

De video's worden verspreid via sociale media zoals TikTok, Snapchat en Instagram en ook via QR-codes op affiches in jeugdorganisaties, horeca en scholen. 

Meest gelezen