Radio 2

Paar norse blikken én veel blije gezichten door vroege kersttuin

Een rijwoning in de Kortrijkse Jan Breydellaan baadt nu al in de volle kerstsfeer. En Sinterklaas is het land nog niet uit? “Ik krijg inderdaad wat norse blikken en scheve opmerkingen over mijn kersttuintje”, zegt Yves Vanoosthuyse. “Maar veel meer “thumbs up” en blije gezichten. Daar doe ik het voor! En voor mijn mama die in 2019 is overleden!”

Wanneer je door de Jan Breydellaan wandelt of rijdt, kan je er gewoon niet naast kijken. Een voortuintje staat propvol kerstmannen, notenkrakers, ijsbeertjes, kerstboompjes en zo’n 38.000 lichtjes. “Ik ben er de laatste drie weken aan bezig geweest, tussen de regenbuien door”, lacht Yves. “En gisteren heb ik dan de lichtjes aangestoken. Ik weet het wel, het is een beetje kitscherig maar zo is de kersttijd nu eenmaal. Het zijn moeilijk tijden, hiermee krijg ik bij de meeste mensen een lach op het gezicht. En daar doe ik het voor.”

Zolang ik die sprankel zie in de ogen van de mensen, blijf ik het doen!

Yves Vanoosthuyse

Een klein meisje wandelt voorbij en kijkt over het hekje naar het kleine spektakel. “Ooh, er is weer iets bijgekomen”, roept ze uit als ze wijst naar een lantaarnpaal met daarin een kerstman in de sneeuw. “Elke dag komt er wel iets bij. Ik vind het zo mooi en het maakt me zo blij”, zegt de jonge scholiere. Yves moet lachen als hij het verhaaltje hoort. “Ik heb lang in Engeland gewoond samen met mama en daar ben ik er mee begonnen. Zij hield enorm van de kerstsfeer en de hoop die het symboliseert. Omdat ze na een beroerte haar bed niet meer uit kon, besloot ik de kerst naar haar te brengen. Het begon met één kerstmannetje in de tuin. Ik zag de sprankels en het licht in haar ogen toen ze naar buiten keek. Sindsdien ben ik er aan verslaafd. Zolang ik die sprankel in de ogen van de mensen zie, blijft ik het doen!” 

Radio 2

Meest gelezen