Archieffoto ter illustratie

Brit meldt zich op spoed met obus uit WO II in anus: "Ik gleed uit en ben erop gevallen"

Geen alledaags tafereel op de spoedafdeling van het Gloucestershire Royal Hospital in het westen van Engeland eerder deze week. Het ziekenhuis moest de ontmijningsdienst laten komen toen een patiënt er zich meldde met een obus uit de Tweede Wereldoorlog op een wel erg ongemakkelijk plaatsje.

Volgens de Britse tabloid The Sun heeft de onfortuinlijke man aan de dokters en het verplegend personeel verklaard dat hij zijn verzameling militaire objecten aan het opruimen was, plots uitgleed en viel... Kennelijk dus recht op de obus uit zijn arsenaal. Nog volgens de The Sun ging het om een puntig stuk lood van 17 bij 6 centimeter.

Omdat het om een mogelijk explosieve situatie ging, werd de ontmijningsdienst opgeroepen. Nog voor die ter plaatse was, waren de artsen er al in geslaagd om de obus uit de man te halen en hem van zijn pijn te verlossen.

Uiteindelijk bleek de obus niet geladen en is er nooit gevaar geweest, laat de politie weten. De patiënt kon het ziekenhuis daarna snel verlaten en herstelt nu thuis.

Kostenplaatje

Het lijkt misschien wat banaal en anekdotisch, maar het gebeurt wel vaker dat mensen op spoed komen om zaken uit hun rectum te laten halen die daar niet horen. En dat brengt ook een kostenplaatje met zich mee voor de Britse gezondheidszorg NHS.

Recent onderzoek toont aan dat er tussen 2010 en 2019 in Britse ziekenhuizen liefst 3.500 objecten moesten verwijderd worden. De overgrote meerderheid van de patiënten (zo'n 85 procent) waren mannen die iets in hun anus hadden gestopt. Onderzoekers hebben berekend dat de behandelingen op jaarbasis om en bij de 400.000 euro kosten aan de NHS. 

Meest gelezen