Na de nieuwe maatregelen, liever online of op school les: “Ik zit liever veilig thuis”

Middelbare scholen schakelen maandag over naar een hybride vorm van les geven. Dat wil zeggen dat de helft van de studenten op school les volgt en de andere helft afstandsonderwijs volgt. De reacties van de leerlingen zijn gemengd. 

Brent Franco (15) uit Zutendaal studeert Latijn-Wiskunde aan het Lyceum in Genk en vindt het goed om nu ook online les te krijgen: “Ik wil liefst voor de examens geen corona krijgen. Maar opletten in een online les is moeilijker. Ik bel wel regelmatig met vrienden maar ik mis de plezante momenten op de speelplaats. Een maand of twee maanden online les zie ik nog wel zitten, omdat het bij ons op school ook goed georganiseerd is. Maar langer, nee hopelijk niet.”

En dat hoopt Yul Dausi (19) uit Bochelt ook. Hij studeert elektrische installatietechnieken aan het TISM in Bree. “Ik vind het fijner om op school les te volgen, want dan kan je je beter focussen. Je kan in de klas ook makkelijker vragen stellen aan leerkrachten. Als je thuis zit, moet je een berichtje sturen en wachten op antwoord, wat altijd veel langer duurt.”

“Als de cijfers goed zijn, voel ik me veilig en ga ik graag terug naar school”
Ine Monten, student aan de UCLL lerarenopleiding in Diepenbeek

Tigo Tops (17) uit Bochelt studeert mechanische vormgevingstechnieken aan het TISM in Bree en vindt het fijner om op school les te krijgen: “Op school kan je sneller vragen stellen aan leerkrachten en kan je beter volgen. Thuis raak ik nogal snel afgeleid zoals bijvoorbeeld door mijn gsm en dan is de leerstof moeilijker te volgen.”

Hogescholen en universiteiten

Het overlegcomité heeft beslist dat middelbare scholen overschakelen op hybride onderwijs, maar hogescholen en universiteiten mogen zelf kiezen of ze overschakelen naar volledig of gedeeltelijk afstandsonderwijs.

“Ik zou liever meer online les hebben met deze hoge coronacijfers”, zegt Ine Monten (21) uit Zutendaal. Ze volgt een lerarenopleiding aan de UCLL in Diepenbeek en heeft momenteel nog geen online les gehad. “Ik zit liever gewoon veilig thuis. Als de cijfers goed zijn, voel ik me veilig en ga ik graag terug naar school.”

Meest gelezen