Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer wordt nieuwe kanselier

De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer wordt de nieuwe bondskanselier en partijvoorzitter van de Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP). Dat heeft het partijbestuur unaniem beslist. De 49-jarige Nehammer volgt zijn partijgenoot Alexander Schallenberg op. Die kondigde gisteren zijn vertrek aan, amper anderhalve maand nadat hij het roer had overgenomen van de in opspraak gekomen Sebastian Kurz.

De stoelendans in Oostenrijk werd gisteren in gang gezet door de gewezen bondskanselier Sebastian Kurz, die zijn vertrek uit de politiek aankondigde.

Kurz, tegen wie een gerechtelijk onderzoek loopt wegens corruptie, was anderhalve maand geleden als bondskanselier opgevolgd door Alexander Schallenberg.  Algemeen werd verwacht dat Schallenberg in functie zou blijven tot Kurz een comeback zou maken.

Kurz was wel aangebleven als partijvoorzitter van de ÖVP, maar door zijn vertrek uit de politiek was ook die functie intussen vacant geworden. Schallenberg kondigde gisteren dan weer aan dat hij geen zin had om ook partijleider te worden, maar dat hij wél vond dat beide functies- regeringsleider en leider van de grootste Oostenrijkse partij - snel weer door dezelfde persoon moeten worden uitgeoefend.   

Met Karl Nehammer zal dat nu opnieuw het geval zijn. Hij noemt het roer over als bondskanselier van Oostenrijk én als partijvoorzitter van de ÖVP.  

Meest gelezen