Mondmaskers vanaf 6, vervroegde kerstvakantie en verbod op grote evenementen binnen: dit heeft Overlegcomité beslist

Het Overlegcomité heeft (alweer) beslist over strengere coronaregels. Op tafel lag de sluiting van de scholen. Dat is het niet geworden, maar de kerstvakantie begint wel een week vroeger voor het kleuter- en lager onderwijs. Er komt ook een mondmaskerplicht vanaf 6 jaar. Een overzicht.

Mondmaskers

Vanaf morgen is er een algemene mondmaskerplicht vanaf 6 jaar. Die verplichting geldt onder meer op het openbaar vervoer en in winkels, maar ook in de klas zullen kinderen vanaf 6 jaar dus een mondmasker moeten dragen.  

Onderwijs

Hét hete hangijzer van dit Overlegcomité: de scholen. Experts adviseerden om 10 dagen lang het contactonderwijs zo veel mogelijk stil te leggen. Zo'n "sluiting" komt er niet, maar in het lager- en kleuteronderwijs wordt de kerstvakantie wel een week vervroegd en begint dus op maandag 20 december.

Er komen vanaf maandag ook strengere regels. Om te beginnen zullen alle kinderen vanaf 6 jaar dus een mondmasker moeten dragen. Een klas zal in quarantaine moeten vanaf 2 besmettingen in plaats van 3. Die regel was pas nog verstrengd van 4 naar 3. Er komt ook een verbod op buitenschoolse activiteiten. Ouders wordt ook aangeraden om hun kinderen regelmatig te (zelf)testen.

Het secundair onderwijs zal vanaf maandag in een "hybride vorm" plaatsvinden (de vervroegde kerstvakantie geldt dus niet voor hen). Dat betekent dat er maximaal 50 procent contactonderwijs mag zijn, de rest is afstandsonderwijs. De examens mogen wel volledig fysiek verlopen.

Bij het vorige onderwijsoverleg werd geld vrijgemaakt voor onder meer CO2-meters. Die meters worden ook verplicht: in elk klaslokaal moet er een hangen. Officieel is dat al vanaf maandag, maar in de praktijk zal dat moeilijk haalbaar zijn. CO2-toestellen meten hoe gezond (of ongezond) de lucht is in een ruimte. Het Overlegcomité heeft het zo bepaald: 

  • boven 900 ppm (deeltjes per miljoen) moet men actie ondernemen, bijvoorbeeld meer ramen openzetten
  • Boven 1.200 ppm moet men de klas verlaten

Het deeltijds kunstonderwijs volgt de regeling voor het lager en secundair onderwijs.

Evenementen en vrije tijd

Vanaf maandag worden evenementen binnen met meer dan 200 bezoekers verboden. Bezoekers van kleinere evenementen moeten zitten en een mondmasker dragen. Het Covid Safe Ticket moet gebruikt worden vanaf 50 bezoekers. Komend weekend mogen nog evenementen binnen doorgaan met maximaal 4.000 bezoekers. 

Los van evenementen zijn alle activiteiten en bijeenkomsten binnen (privé of georganiseerd) vanaf morgen verboden. Uitzonderingen zijn er voor sport, privébijeenkomsten thuis of in een vakantiehuis, huwelijken en uitvaarten. Premier Alexander De Croo (Open VLD) benadrukte op de persconferentie wel dat ook thuis sterk wordt aangeraden om het aantal contacten te beperken.

Voor sport wordt dus een uitzondering gemaakt, maar sportwedstrijden binnen moeten wel zonder publiek worden georganiseerd. Minderjarige deelnemers mogen worden vergezeld door twee meerderjarige personen.

En ook nog...

  • In de horeca verandert er niks: alleen zittend consumeren, maximaal 6 per tafel en sluiten om 23 uur (hier lag een sluitingsuur van 20 uur op tafel)
  • Musea en bioscopen mogen openblijven, maar voor cinema's geldt wel: een limiet van 200 mensen per zaal en 1,5 meter tussen bubbels
  • Telewerk blijft 4 dagen per week verplicht. Feesten en teambuildings zijn verboden
  • Profsport buiten, zoals het voetbal, mag blijven doorgaan mét publiek
  • De regels gelden vanaf morgen, maar premier De Croo benadrukte dat burgemeesters of gouverneurs altijd kunnen beslissen om evenementen die vanavond plaatsvinden te schrappen

Premier Alexander De Croo vatte de beslissingen samen aan het begin van de persconferentie:

Videospeler inladen...

Meest gelezen