Videospeler inladen...

BEKIJK - Dejan Veljkovic over de gefixte match van Mechelen en de beruchte uitspraak: "De keuken is besteld"

Voor het eerst getuigt ex-voetbalmakelaar Dejan Veljkovic voor de camera over het matchfixingschandaal rond KV Mechelen, en schept hij helderheid over zijn beruchte uitspraak: “De keuken is besteld.” Veljkovic zegt dat hij nooit geld heeft aangeboden aan Waasland-Beveren, of spelers heeft benaderd om slechter te spelen tijdens de degradatiematch tegen Mechelen in 2018. Hij geeft wel toe dat hij via de voorzitter van Beveren de opstelling van de ploeg achterhaalde. In “Pano” doet Veljkovic het volledige verhaal.

Er is al veel gezegd, geschreven én geprocedeerd over wat er zondag 11 maart 2018 precies gebeurde op de graszoden in de stadions van Mechelen en Eupen. KV Mechelen speelde die dag thuis tegen Waasland-Beveren, Eupen in het Kehrwegstadion tegen Moeskroen. Het waren cruciale wedstrijden, want Mechelen en Eupen stonden gelijk laatste in het klassement. De inzet van de wedstrijden was dus niet min: degradatie. 

Dejan Veljkovic was op dat moment huismakelaar bij Mechelen. Voor het eerst vertelt hij voor de camera hoe hij de opdracht kreeg om Dirk Huyck, de toenmalige voorzitter van Waasland-Beveren, te benaderen:

Videospeler inladen...

De opstelling

“Kun je van Dirk te weten komen met welk elftal Waasland-Beveren zal spelen?” Die vraag kreeg Veljkovic naar eigen zeggen van Thierry Steemans, de voormalige financieel directeur van Mechelen die meerdere keren in het fraudedossier "Operatie Zero" wordt genoemd. Geen onlogische vraag, want Veljkovic kende Huyck goed. Zo goed zelfs dat Veljkovic advies vroeg aan Natascha, de vrouw van Huyck en een interieurarchitecte, over de inrichting van zijn huis in Schoten. 

Veljkovic geeft toe dat hij daarop twee ontmoetingen had met Huyck. Dat was een eerste keer op 5 maart 2018, bij de nieuwbouw van een Peugeot-garage die Huyck uitbaat. Veljkovic vertelt dat hij daar warm werd onthaald. “We willen ook met het voltallige bestuur van Beveren graag dat KV Mechelen in eerste klasse blijft. Het is een sympathieke ploeg”, zou Huyck gezegd hebben. De voorzitter wilde dus wel informeren wat de opstelling zou worden. 

“De keuken is besteld”

Daags nadien trok Veljkovic naar Beveren, naar de interieurzaak van Huycks vrouw. “We gaan de match eerlijk spelen, Dejan”, zou Huyck daar volgens Veljkovic gezegd hebben. Maar hij had wel zijn best gedaan om de vermoedelijke opstelling te weten te komen. Huyck had de namen op een papiertje geschreven en gaf ze door aan Veljkovic, die alles noteerde. Dat was handige informatie voor Mechelen, dat vijf dagen later de belangrijke degradatiematch moest zien te winnen

Ik wilde wat voorzichtig zijn en wilde niet dat iemand anders het zou horen en zou denken dat ik met iets verkeerd bezig was

Dejan Veljkovic over zijn uitspraak: "De keuken is besteld"

Veljkovic wilde daarna Mechelen op de hoogte brengen. “Maar ik wilde wat voorzichtig zijn”, zegt hij, “en wilde niet dat iemand anders het zou horen en zou denken dat ik met iets verkeerd bezig was.” Het wijst erop dat Veljkovic wist dat wat hij deed niet volledig koosjer was. Daarop volgde dan het beruchte telefoontje aan Thierry Steemans, met de woorden: “De keuken is besteld, alles is in orde.” 

Die cryptische zin lekte later uit in de kranten, en Veljkovic bevestigt nu dat het zijn manier was om te vertellen dat hij de info van Huyck had gekregen. Voor de geschiedenisboeken: Veljkovic bestelde ook effectief een keuken bij de vrouw van Huyck. Zijn aanbouw in Schoten werd echter verbeurd verklaard door het parket. De keuken werd er nooit geïnstalleerd. 

Was het nu codetaal of niet? Bekijk hier wat Veljkovic zelf zegt over de uitspraak "De keuken is besteld": 

Videospeler inladen...
De bewuste interieurwinkel in Beveren. bron: Google Maps

200.000 euro

Maar wat had Huyck te winnen bij de deal? Veljkovic is stellig: “Ik heb hem geen geld aangeboden.” Al was er over centen wel al een akkoord. Maar dat was gesloten “vóór ik naar Dirk ben gegaan”, zegt de makelaar.

Dat zit zo: Mechelen had plannen om zijn hoofdtribune te verbouwen. En als het in eerste klasse bleef, zou het voor de wedstrijden van de play-off 2 verhuizen naar het stadion van Waasland-Beveren. Waasland-Beveren zou hiervoor dan een vergoeding van 200.000 euro krijgen.

Steemans wees Veljkovic op die afspraak, zegt de makelaar. En op de eerste ontmoeting met Huyck op 5 maart heeft Veljkovic die financiële incentive naar eigen zeggen ook vermeld. "Is dat omkoping? Ik vind van niet", aldus Veljkovic.

Advocaat van Steemans bikkelhard voor Veljkovic 

De advocaat van Thierry Steemans, Joris Van Cauter, zegt dat "er niets aan is" van het verhaal dat Veljkovic vertelt. "De beweringen van meneer Veljkovic zijn absoluut onwaar", zegt Van Cauter, die geen goed woord over heeft voor de spelersmakelaar. Van Cauter noemt Veljkovic "een gepatenteerd leugenaar", "een ordinaire oplichter", en "een paling in een emmer snot"

Van Cauter stelt zich ook vragen bij de procedure. "Deze verklaringen zijn nog geen enkel ogenblik onderworpen aan een tegensprekelijk debat. Zo wordt de kar eigenlijk voor het paard gespannen", klinkt het. "Mijn cliënt is onschuldig tot op vandaag, en zijn onschuld zal later ook nog blijken." 

Videospeler inladen...

Hoe dan ook draaiden de zaken helemaal anders uit. Op 11 maart fronst voetbalminnend Vlaanderen collectief de wenkbrauwen wanneer Eupen met 4-0 wint van Moeskroen. Vier doelpunten, nota bene, die vallen in de laatste 20 minuten voor het fluitsignaal. In de commentaren gaat alle aandacht in de eerste plaats naar die wedstrijd. Ter herinnering: Mechelen en Eupen stonden allebei onderaan in het klassement. Doordat Eupen met zo'n voorsprong wint, moet Mechelen degraderen. 

Bekijk hier het toenmalige verslag over die bloedstollende voetbalavond: 

Videospeler inladen...

Voetbalbond

Nadat het matchfixing- en fraudedossier “Operatie Zero” losbarstte in oktober 2018, trok de Voetbalbond het deel over de matchfixing in Mechelen naar zich toe. Het bondsparket schorst Veljkovic tien jaar als makelaar. Een maand geleden annuleerde een rechter uit Brussel die schorsing, waardoor de zaak nu weer voor het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) kan komen.

Veljkovic is verbolgen dat hij in het dossier door de Voetbalbond werd aangeduid als “architect” van de matchfixing. Het contact met Huyck erkent hij, maar volgens Veljkovic waren het anderen die spelers benaderden en geld aanboden. De politie heeft daar trouwens bewijs van, zegt de makelaar, maar de Voetbalbond baseerde zich op een onvolledig dossier. 

Ik heb nooit zelf contact genomen met die mensen van Waasland-Beveren of met spelers. Nooit.

Dejan Veljkovic

“Ik heb nooit zelf contact genomen met die mensen van Waasland-Beveren of met spelers. Nooit”, zegt Veljkovic. “Olivier Somers (hoofdaandeelhouder bij KV Mechelen, red.) was bezig met de manager van Davy Roef (keeper bij Waasland-Beveren, red.) Evert Maeschalck. En ik heb ook gehoord dat Thierry bezig was met Walter Mortelmans, de manager van Myny (speler bij Waasland-Beveren, red.)”, zegt hij. Daarnaast stelt Veljkovic zich nog steeds vragen bij het verloop van Eupen-Moeskroen.

In “Pano” vertelt Veljkovic vanavond hoe er 30 miljoen euro aan zwart geld door zijn handen vloeide in zijn jaren als spelersmakelaar. Maar de 200.000 euro die verbonden was aan de match tussen KV Mechelen en Waasland-Beveren en het benaderen van de spelers, daarvoor wil hij de verantwoordelijkheid niet dragen: “Ik heb in opdracht van Thierry Steemans de ploegopstelling gevraagd. Dat had ik, nogmaals, niet mogen doen. Maar het was ook niet meer dan dat.” 

Dirk Huyck, Davy Roef en Evert Maeschalk gingen niet in op onze vraag om een reactie. Walter Mortelmans laat weten dat hij "nooit enig contact heeft gehad met de heer Veljkovic" en dat er op dit moment geen gerechtelijke uitspraak is die aantoont dat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan matchfixing. 

Waarom Veljkovic aan het woord laten? 

Het lijvige dossier van de corrupte spelersmakelaar Veljkovic brengt de Belgische voetbaltop in diskrediet. In de matchfixingzaak is het nu aan de Voetbalbond om te beslissen welke verdere stappen ze zetten. In het andere luik van "Operatie Zero", het deel over fraude, is het federaal parket aan zet. Binnen enkele weken beslist het parket welke bestuurders, managers, trainers, scheidsrechters en spelers het voor de rechtbank brengt. Daar zullen die betrokkenen zich ook kunnen verdedigen. Het staat niet vast dat de versie die Veljkovic vertelt, volledig overeenkomt met de waarheid. Daarom tonen we hier telkens wat Veljkovic vertelt, mét wederwoord van de mensen die hij noemt.

Meest gelezen