Van een creatieve bondscoach tot broodzakken met zwart geld: alle ontboezemingen van Dejan Veljkovic in "Pano"

Voor het eerst getuigt ex-spelersmakelaar Dejan Veljkovic voor de camera, 3 jaar nadat het onderzoek naar matchfixing en fraude in het Belgisch voetbal is losgebarsten. "Ja, ik heb meegewerkt in dit systeem. Dat is mijn fout", geeft hij toe, "maar ik ben niet de enige." In "Pano" getuigt Veljkovic hoe in totaal 30 miljoen euro door zijn handen ging. Zijn beweringen brengen onder andere Georges Leekens verder in diskrediet, en ook de Voetbalbond zelf zette volgens Veljkovic mee een frauduleuze constructie op.

Bekijk hier de volledige uitzending van "Pano" over voetbalmakelaar en spijtopant Veljkovic:

Videospeler inladen...

10 oktober 2018 staat met een rode stip gemarkeerd in de herinnering van de Belgische voetbaltop. Die dag voerde de politie meer dan 40 huiszoekingen uit in het kader van een groot fraudeonderzoek: Operatie Zero. Al snel werd spelersmakelaar Dejan Veljkovic aangeduid als de spin in een web van clubs, spelers en trainers die zich zouden hebben verrijkt met zwart geld. 

Via zijn advocaat Kris Luyckx wist Veljkovic een deal te sluiten met het parket: alle informatie op tafel, in ruil voor een stevige strafvermindering. Drie jaar na de bom doet Veljkovic in "Pano" voor het eerst exclusief zijn verhaal voor de camera's. 

Waarom Veljkovic aan het woord laten? 

Onze redactie ging na of het verhaal dat Veljkovic hier vertelt, overeenkomt met wat hij aan justitie vertelde. Maar het staat niet vast dat de versie die Veljkovic vertelt ook volledig overeenkomt met de waarheid. Binnenkort beslist het parket welke bestuurders, managers, trainers, scheidsrechters en spelers het voor de rechtbank brengt. Daar zullen de betrokkenen zich ook kunnen verdedigen. Hieronder geven we daarom telkens de versie van Veljkovic met wederwoord van de mensen die hij noemt.

Klik op de namen hieronder om de verhalen te lezen:
banner Leekens

Een van de toppers die door de "Het Verhaal Van Dejan Veljkovic" verder in opspraak komt, is de bekende trainer Georges Leekens. “Zuivere leugens”, reageerde die toen twee weken geleden uitlekte dat hij in 2012 ongeveer 10.000 euro in het zwart had verdiend aan de transfer van speler Ivan Trickovski naar Club Brugge. Maar die 10.000 euro aan mogelijk zwart geld verbleekt bij het verhaal dat Veljkovic vandaag doet over Leekens in zijn periode als coach van de Rode Duivels.

De creatieve bondscoach

In 2010 stapte Leekens over naar de Duivels, een paar weken nadat hij bij Lokeren had toegezegd om trainer te worden. De voorzitter van Lokeren, Roger Lambrecht, belde toen naar Veljkovic met de woorden: “Ik heb een probleem. Kan je eens langskomen?” Lambrecht had aan Leekens namelijk een zwart voorschot van 200.000 euro betaald, en Leekens wilde dat geld niet teruggeven. 

Leekens bedacht namelijk een “creatieve” manier om Lambrecht een wederdienst te bewijzen, zegt Veljkovic:

Videospeler inladen...

In plaats van het geld terug te betalen, wilde Leekens Lambrecht "op een andere manier een plezier doen", aldus Veljkovic. Als coach van de Rode Duivels zou hij "een speler van Lokeren oproepen in de nationale ploeg". Zo zou de waarde van die speler stijgen, waarna Lokeren die met winst kon doorverkopen. "Dan zal Lambrecht die 200.000 euro snel vergeten", zou Leekens hebben gezegd. 

Leekens zei: ik zal Lambrecht op een andere manier een plezier doen, door een speler van Lokeren op te roepen in de nationale ploeg 

Dejan Veljkovic over Georges Leekens

De gouden minuten van Tshimanga

En zo geschiedde. Tijdens een oefeninterland tegen Slovenië in 2011 mocht enkele minuten voor het eindsignaal de Lokerse linksachter Derrick ‘Katuku’ Tshimanga invallen. Na wat mooie commentaren in de krant kon Lokeren Tshimanga een paar maanden later verkopen  aan KRC Genk voor 2 à 2,5 miljoen euro, vertelt Veljkovic. “Georges was dus content, want hij heeft Lambrecht nooit terugbetaald. En Lambrecht was content dat zijn speler verkocht was.” 

Derrick ‘Katuku’ Tshimanga

Later, na een korte passage als trainer bij Club Brugge, zou Leekens overigens ook daar een deel van zijn ontslagvergoeding in het zwart gekregen hebben, aldus Veljkovic. Concreet zou aan Leekens een bedrag van 375.000 euro via een valse factuur met een firma in Cyprus uitbetaald zijn. Dat gebeurde volgens Veljkovic op voorstel van Vincent Mannaert, die nog steeds algemeen manager is bij Club Brugge. 

Georges Leekens wil niet reageren. Club Brugge laat weten dat ze nooit een fiscale constructie hebben opgezet. Dat maakt een doorlichting van Belgische en Amerikaanse beurswaakhonden duidelijk, zegt de club. 

afbeelding banner Maes

Na het vertrek van Leekens in 2010 moest Lokeren dus op zoek naar een nieuwe trainer. Beginnend makelaar Veljkovic komt dan op de proppen met Peter Maes. In Lokeren bestaan veel geruchten over zwarte voorschotten aan Maes tijdens zijn periode als trainer, en Het Laatste Nieuws bracht recent nog een verhaal over een lening aan Maes’ vrouw van 150.000 euro. Maar ook hier waren de bedragen die op tafel lagen volgens Veljkovic van een heel andere grootteorde. 

En dat mag je letterlijk nemen. Veljkovic vertelt hoe een eerste ontmoeting verliep, thuis bij Lokeren-voorzitter Roger Lambrecht: 

Videospeler inladen...

Broodzak met zwart geld

Bij zijn eerste contract met Lokeren kreeg Maes volgens Veljkovic 400.000 euro cash in het zwart uitbetaald, netjes opgestapeld op de tafel thuis bij Roger Lambrecht. Maar na een succesvol seizoen bij Lokeren wilde Maes meer. Hij krijgt een nieuw contract, met een hoger loon én een nieuw zwart voorschot. In het Biznis Hotel in Lokeren betaalt Lambrecht het nieuwe voorschot uit. "Hij zette het in een broodzak op de tafel", zegt Veljkovic, die inschat dat het opnieuw om een bedrag van ongeveer 400.000 ging. 

Wanneer Lokeren in 2012 de beker van België wint, herhaalt Maes zijn vraag. Deze derde keer wordt een constructie opgezet via Cyprus, waarna Veljkovic Maes cash uitbetaalt: opnieuw 400.000 euro. 

Lambrecht zette het voorschot in een broodzak op de tafel

Veljkovic over Roger Lambrecht

Ex-burgemeester mee aan de tafel

Maar daar houdt het niet op, zegt Veljkovic. Na vijf seizoenen bij Lokeren krijgt Maes een uitnodiging bij KRC Genk. Veljkovic regelt mee het contract. Aan de tafel in Genk zitten toenmalig algemeen manager Patrick Janssens, die ook ex-burgemeester is van Antwerpen, en voorzitter Herbert Houben. Bij de latere ondertekening van het contract was ook Filip Aerden aanwezig.

Maes geeft aan dat hij niet voor een nettoloon van minder dan 500.000 euro naar Genk zal overstappen. Volgens Veljkovic wilde de club daarmee instemmen, en stelde KRC Genk voor om een deel van het loon  - 200.000 euro - via constructies in Montenegro en Cyprus uit te betalen. Ook voor Erwin Lemmens, de keeperstrainer die met Maes werkte, werd een vals scoutingcontract opgesteld ter waarde van 52.000 euro.

Filip Aerden (links) en Patrick Janssens (rechts)

Hij telde na, en dan vroeg hij altijd een zak van de Delhaize of een broodzak. Daar stak hij het geld dan in en vertrok hij naar huis

Dejan Veljkovic over Peter Maes

In totaal ontving Maes tussen 2010 en 2018 zo meer dan 2 miljoen euro in het zwart, aldus Veljkovic. Vaak kwam hij dat geld ophalen bij de makelaar thuis. “Hij telde na, en dan vroeg hij altijd een zak van de Delhaize of een broodzak. Daar stak hij het geld dan in en vertrok hij naar huis.” Maes werd al meermaals verhoord in het dossier-Operatie Zero, maar werkte intussen wel nog voor STVV en Beerschot, waar hij in september werd ontslagen. 

Reactie van Peter Maes en anderen

Peter Maes laat schriftelijk weten dat "er een perceptie is ontstaan rond zijn figuur die niet overeenkomt met de werkelijkheid". "Ik betreur ten zeerste dat het proces in de media wordt gevoerd", klinkt het. Volgens Maes dienen de verklaringen van Veljkovic enkel "om zijn eigen illegale ontvangsten te minimaliseren". 

Patrick Janssens wenste niet te reageren omdat hij al drieënhalf jaar niet meer actief is bij KRC Genk. Ook Herbert Houben en Filip Aerden gingen niet in op onze vraag om een reactie. 

afbeelding banner Leko

Veel van het zwart geld waarvan sprake is bij Peter Maes werd cash uitbetaald. Daar zijn niet altijd sporen van. Dat is niet zo in het geval van een betaling aan Ivan Leko, zegt Veljkovic. Leko is de ex-trainer van Oud-Heverlee Leuven, Sint-Truiden en Club Brugge, en is nu in China aan de slag. 

Speler wordt trainer

In 2014 werd Leko voor het eerst officieel trainer in Leuven, na een carrière als speler bij Club, Beerschot en Lokeren. Al in zijn tijd als middenvelder was Veljkovic zijn makelaar, die hij toen een vriend noemde. Het was ook Veljkovic die ervoor zorgde dat de onervaren Leko in 2014 als trainer aan de slag kon in Leuven. 

Tijdens zijn negen maanden als OHL-coach heb ik hem in totaal ongeveer 120.000 euro in het zwart betaald

Dejan Veljkovic over Ivan Leko

Leko wilde er niet minder verdienen dan hij als speler had gedaan, maar op het loon van een trainer bestonden niet de fiscale voordelen die bestonden voor spelers. Daarom stelde het bestuur van Leuven voor om een deel in het zwart te betalen. Met hulp van Veljkovic. Er werd een vals scoutingcontract opgesteld, zegt de makelaar, dat uitbetaald werd op een rekening van Veljkovic. Vandaar ging het geld naar rekeningen van Leko in België en Kroatië. "Tijdens zijn negen maanden als OHL-coach heb ik hem in totaal ongeveer 120.000 euro in het zwart betaald", zegt Veljkovic.  

Ivan Leko
PDV

Verder zou Leko als trainer voor verschillende transfers een zwarte commissie ontvangen hebben, zegt Veljkovic. 

 • Leko zou twee keer 10.000 euro gekregen hebben voor de transfer van Edin Cocalic naar KV Mechelen.
 • Twee keer 6.000 euro voor de transfer van Steven De Petter naar Sint-Truiden.
 • En 13.500 euro na de transfer van Ivan Tomecak naar Club Brugge. 

Daarnaast wilde Leko nog 100.000 euro verdienen op de transfer van Mats Rits en twee keer 100.000 euro bij de transfer van Karlo Letica, maar dat werd niet uitbetaald doordat het voetbalschandaal losbarstte, zegt Veljkovic. 

"Gedeelde verantwoordelijkheid" 

"Mocht bij Leuven de wijze van uitbetaling niet correct geweest zijn, zal dat een gedeelde verantwoordelijkheid zijn", zegt Walter Van Steenbrugge, de advocaat van Leko. Volgens Van Steenbrugge liet Leko zich in die tijd adviseren door "de mensen van de club". "Dat ligt mijlenver af van intentioneel frauderen", zegt hij. 

Leko ontkent de beschuldigingen dus "in alle toonaarden" en zegt nooit "een euro aan zwart geld te hebben ontvangen". "Hij is zelfs zeer verbolgen dat zijn naam nu wordt besmeurd", zegt zijn advocaat. "Ik ben zeer benieuwd naar het bewijsmateriaal dat zogezegd in het dossier zou zitten", aldus Van Steenbrugge. 

Club Brugge zegt dat het niet op de hoogte was van zwarte commissies voor Ivan Leko. 

Mocht bij Leuven de wijze van uitbetaling niet correct geweest zijn, zal dat een gedeelde verantwoordelijkheid zijn

Walter Van Steenbrugge, advocaat van Ivan Leko
Videospeler inladen...
banner voetbalbond

Het gaat dus om geld, veel geld. Maar misschien belangrijker nog is de ethiek van het Belgische voetbal die op de helling komt te staan, door bijvoorbeeld de betrokkenheid van de Belgische Voetbalbond. 

De licentiecommissie: boswachter en stroper

De rol van de Voetbalbond blijkt uit een mogelijke fraudezaak uit 2013. In dat jaar krijgt de eerder vernoemde keeperstrainer Erwin Lemmens de vraag om voor de Rode Duivels te komen werken, als opvolger van Philippe Vande Walle. Lemmens vraagt aan Veljkovic om mee te komen bij de contractbesprekingen op het kantoor van de toenmalige CEO van de voetbalbond, Steven Martens.

Veljkovic vertelt hoe die contractbespreking eraan toeging:

Videospeler inladen...

Op de vergadering zijn er naast Lemmens en Veljkovic nog drie aanwezigen: toenmalig voorzitter François De Keersmaecker, ex-CEO Steven Martens en financieel directeur Tom Borgions, die vandaag ook nog op post is. “Zij stelden voor dat Erwin Lemmens een prestatie zou doen voor de firma Beneyug”, vertelt Veljkovic. Beneyug is het bedrijf van Veljkovic in Cyprus waarmee hij in veel andere dossiers geld versluisde om belastingen te ontduiken.  

"Beneyug zou factureren aan de Belgische voetbalbond”, zegt de spelersmakelaar, “maar dat geld was uiteraard niet voor Beneyug, maar voor Erwin Lemmens.” Dat jaar betaalde Veljkovic naar eigen zeggen iets minder dan 60.000 euro aan zwart geld cash uit aan Lemmens. Dat wordt overigens bevestigd in de verklaring die de makelaar aflegde bij justitie. Die is in het bezit van een factuur van 52.808 euro, betaald door de Voetbalbond aan Beneyug. Op de overeenkomst staat de handtekening van De Keersmaecker en Steven Martens. 

Maar opvallend is de derde aanwezige op de vergadering: Tom Borgions. Op dat moment is Borgions lid van de licentiecommissie van de voetbalbond. Net die commissie moet controleren of clubs lonen en belastingen op tijd betalen. Anders dreigen zij hun licentie te verliezen. Veljkovic: “Maar hetzelfde systeem dat de clubs bij mij toepasten, deed dus ook de Belgische voetbalbond.” 

Steven Martens (links) en Tom Borgions (rechts)

Reactie Voetbalbond 

Volgens de woordvoerder van de Voetbalbond Pierre Cornez kwam het contract met Beneyug er "op vraag van de heer Lemmens", en werd het contract na twee jaar vervangen. Dat bevestigt Veljkovic. De Voetbalbond wijst erop dat er "reële prestaties" tegenover het contract stonden van Lemmens, en dat er ook "fiscale fiches zijn afgeleverd door de Voetbalbond". Verder wil de KBVB "het gerecht zijn werk laten doen". 

Om familiale redenen was Erwin Lemmens niet in de mogelijkheid om te reageren.  François De Keersmaecker, Steven Martens en Tom Borgions gingen niet persoonlijk in op onze vraag om een reactie. 

banner holsbeeck

Horloges voor H.V.H.

Verder bevestigt Veljkovic de delen van zijn verhaal aan het gerecht die al eerder in de media kwamen. Vaak duiken daarbij dezelfde constructies op: een club regelt een vals scoutingscontract met een buitenlandse firma die verbonden is aan Veljkovic. Dat wordt dan naar België doorgestort, meestal op een rekening in Genk op naam van familie van Veljkovic. Daarna betaalt de makelaar het geld cash uit aan de spelers, trainers of bestuurders. 

Maar vaak moest Veljkovic naar eigen zeggen ook stukken van zijn makelaarscommissie op een transfer uitdelen, aan een bestuurder of aan een trainer. Zo ontving Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck volgens Veljkovic zwart geld bij 4 transfers: 

 • 35.000 euro bij de transfer Dalibor Veselinovic.
 • 50.000 euro voor de transfer van Milan Jovanovic vanuit Liverpool. Voor Jovanovic zou overigens nog een vals scoutingcontract van 200.000 euro geconstrueerd zijn via Cyprus.
 • Kledij ter waarde van ongeveer 20.000 euro bij de transfer van Ivan Obradovic, waaronder 19 hemden met zijn initialen H.V.H. 
 • Nog meer kleren na de transfer van Sofiane Hanni en twee Rolexhorloges voor Van Holsbeeck en zijn vrouw Esmerelda ter waarde van 43.350 euro.

Veljkovic vertelt hoe hij twee horloges aan Van Holsbeeck cadeau deed: 

Videospeler inladen...

Commissies, valse contracten en rolexhorloges: Van Holsbeeck wist er weg mee, zegt de spijtoptant. Maar in 2017 ging de manager van Anderlecht een stap verder, wanneer hij de makelaar op zijn kantoor uitnodigt, zegt Veljkovic. 

Via zijn advocaat laat Van Holsbeeck weten dat hij niet wil reageren, maar zich "wel zal verdedigen in de rechtszaal". 

banner delferiere

Van Holsbeeck weet dat Veljkovic een goede band heeft met scheidsrechter Sébastien Delferière, op dat moment dé topscheidsrechter in België. "Dejan, kun jij ons een plezier doen?", zou Van Holsbeeck gevraagd hebben. "Je kent Sébastien Delferière goed. Kan je vragen dat hij ons goed beschermt in Brugge?" Van Holsbeeck verwees daarmee naar de match tegen Brugge van zondag 14 mei 2017, een van de beslissende eindmatchen van play-off 1. 

Veljkovic stemt in, en ontmoet scheidsrechter Delferière later op restaurant. Bekijk hier hoe dat gesprek volgens de makelaar verliep: 

Videospeler inladen...

"Anderlecht zal niet verliezen"

Veljkovic had Delferière op dat moment al meermaals wat toegestopt, zegt hij: een horloge, een korting bij een bevriende Audi-verdeler in Aalst en 10.000 euro voor een nieuwe wagen. Daar stond volgens de makelaar initieel niets tegenover, maar het creëerde wel een "voor wat, hoort wat"-sfeer.

Tijdens het restaurantsgesprek in 2017 met Veljkovic zou Delferière dan ook gezegd hebben dat "Anderlecht niet zou verliezen" bij de belangrijke match tegen Club Brugge. Ook tijdens de match hielden Veljkovic en Delferière contact, en uiteindelijk eindigde Club Brugge-Anderlecht 1-1. Een week later werd Anderlecht landskampioen. 

Volgens Veljkovic werd er voor de bewuste match geen geld aangeboden. Later zou Delferière wel gratis VIP-tickets gekregen hebben voor drie thuismatchen van Anderlecht in de Champions League, al was dat geen directe compensatie. Na het incident kreeg Sofianne Hanni, speler bij Anderlecht, een nieuw contract. Daarbij hoorde een stevige commissie voor zijn makelaar, Dejan Veljkovic, van 400.000 euro. 

Reactie Delferière  

Jorgen Van Laer, de advocaat van scheidsrechter Delferière, bevestigt dat Veljkovic en Delferière elkaar ontmoetten op restaurant. "Je kan erover discussiëren of dat verstandig was. Als Sébastien terug in de tijd kon reizen, zou hij dat meteen doen, denk ik." 

Maar volgens Van Laer heeft Delferière in de bewuste match in 2017 wél correct gefloten. Hij verwijst naar de "uitstekende rating" die Delferière kreeg: "Niémand kan een fase aanduiden waarin hij de mist is ingegaan." Volgens Van Laer is de scheidsrechter trouwens van mening dat zijn schorsing door de voetbalond onterecht is: "Eigenlijk zegt hij dat hij verdient om vandaag nog scheidsrechter te zijn." 

Videospeler inladen...

Het is opvallend dat Veljkovic in zijn getuigenissen over mogelijke matchfixing telkens benadrukt dat hij nooit rechtstreeks geld heeft geboden en enkel instructies volgde. Dat is zo voor de match Club Brugge-Anderlecht uit 2017, maar ook voor de match KV Mechelen-Waasland-Beveren in 2018. In het kader van die match deed Veljkovic de beruchte code-uitspraak: "De keuken is besteld." In die matchfixingzaak is het nu aan de Voetbalbond om te beslissen welke verdere stappen ze zetten.

banner vertenten

En dan is er nog die andere scheidsrechter: Bart Vertenten, nummer twee van de Belgische scheidsrechters op dat moment. Op 10 oktober 2018, bij het losbarsten van het voetbalschandaal, werden zowel Vertenten als Delferière opgepakt. Na een nacht mocht Delferière de cel verlaten, maar Vertenten zat een maand vast. 

Tijdens een match Antwerp-Eupen in maart 2018 had Vertenten een onterechte penalty toegekend aan Antwerp. En door telefoontaps vermoedde het gerecht dat dit een dienst was aan Veljkovic. Aan het einde van een van zijn (vele) telefoontjes met Vertenten in aanloop van de match had Veljkovic namelijk gezegd: "Denk aan mij." Een uitspraak die kon wijzen op beïnvloeding.

Als er één slachtoffer is gevallen in de hele Operatie Zero, dan is dat voor mij Bart Vertenten

Veljkovic over Bart Vertenten

Veljkovic vertelt hoe dat telefoontje met Vertenten precies verliep:

Videospeler inladen...

"Hij heeft mij nooit geantwoord: ja, ik zal denken aan u", zegt Veljkovic aan "Pano". "Hij heeft niéts geantwoord." De makelaar voelt zich schuldig voor wat Vertenten is overkomen. "Het is mijn fout dat ik gezegd heb: 'Denk aan mij'. Ik verwijt mijzelf dat. Dat is mijn fout." Door het dossier is Vertentens carrière gekraakt. Veljkovic: "Als er één slachtoffer is gevallen in de hele Operatie Zero, dan is dat voor mij Bart Vertenten."

In de uitzending van "Pano" en de online berichtgeving werd vermeld dat scheidsrechter Bart Vertenten niet wilde meewerken aan of reageren op de reportage. Dat klopt niet. De redactie heeft contact met hem proberen opnemen, maar dat gebeurde op een fout telefoonnummer. De redactie verontschuldigt zich hiervoor. "Ik ben tevreden dat er na drie jaar door Dejan Velkjovic wordt bevestigd wat ik al heel die tijd zeg, namelijk dat er nooit sprake is geweest van enige beïnvloeding", aldus Vertenten.

banner voetbalbond

Het mag duidelijk zijn dat een kluwen van bestuurders, managers, trainers, scheidsrechters en spelers betrokken is bij de frauduleuze boekhouding van Veljkovic. Dat zijn niet alleen de namen die hierboven worden genoemd. Ook anderen zouden volgens de makelaar een graantje meegepikt hebben bij transfers: 

 • Luc Devroe: twee keer 30.000 euro bij de transfer van Adam Marusic naar Lazio Roma. 
 • Voor Patrick Turcq: 15.000 euro bij de transfer van Veselinovic en 25.000 euro bij Zukanovic. 
 • Dirk Degraen: 50.000 bij de transfer van Joao Carlos. 
 • Gunter Jacob kreeg volgens Veljkovic in totaal ongeveer 95.000 euro bij de transfer van Sergej Milinkovic. 
 • Willy Reynders: 10.000 bij de transfer van Milos Maric, en nog eens 10.000 voor Mijat Maric.
 • Glen De Boeck: 30.000 euro bij de transfer van diezelfde Milos Maric.
 • Olivier Renard kreeg in totaal 80.000 euro voor de transfers van Filip Mladenovic, Gojko Cimirot en Aleksandar Jankovic, waaronder een horloge. 
 • En de financieel directeur van KV Mechelen Thierry Steemans kreeg ook tussen 5.000 en 30.000 euro per transfer van spelers, zegt Veljkovic. Zo zijn er 14 transfers bekend bij het gerecht. 

Glen De Boeck laat weten dat hij niet de behoefte voelt om op de "beweringen" van Veljkovic in te gaan. De advocaat van Thierry Steemans, Joris Van Cauter, reageert in de video hieronder. Volgens Van Cauter is "er niets aan" van het verhaal van Veljkovic, en is zijn cliënt "onschuldig". De anderen gingen niet in op onze vraag om een reactie.  

Videospeler inladen...
banner veljkovic

En wat met Veljkovic zelf? 42 dagen bracht Veljkovic door in de cel, maar het zal daarbij blijven als hij geen nieuwe misstap begaat. In ruil voor zijn verklaringen krijgt Veljkovic namelijk een lichtere straf: een boete van 80.000 euro en vijf jaar met uitstel. Door zijn biecht moet Veljkovic dus niet opnieuw naar de cel. 

Daarnaast werden de 3,9 miljoen aan zwart geld die Veljkovic verdiende in zijn jaren als corrupte makelaar, verbeurd verklaard. Hij verliest daarmee zijn huis in aanbouw in Schoten, appartementen in Servië, cash geld uit bankkluizen en 7 luxehorloges.

"Dat ik heb meegedaan in dit systeem, is mijn fout", zegt Veljkovic. "Maar wat er gebeurd is met een paar mensen, is niet eerlijk. Zeker niet met mijn vrouw, zij verdient dat niet. Maar ook voor scheidsrechter Bart Vertenten voel ik me schuldig. En uiteraard wil ik me ook bij de supporters verontschuldigen", zegt hij. "Dit systeem moet stoppen. Op het terrein staan 22 spelers, en wie de betere ploeg is, moet winnen."  

Dit systeem moet stoppen. Op het terrein staan 22 spelers, en wie de betere ploeg is, moet winnen

Dejan Veljkovic

"Pano"-reporter Wim van den Eynde bezocht samen met Veljkovic zijn werf in Schoten. Veljkovic vertelt daar hoe hij terugkijkt op de hele zaak: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen