Play4

Prinses Delphine danst voor het eerst in “Dancing with the stars” voor 12-jarige Adam en Make-A-Wish

Delphine van Saksen-Coburg danst vanaf vanavond mee in “Dancing with the stars” op Play4. Dat doet ze niet enkel om haar eigen grenzen te verleggen, maar ook om Make-A-Wish te ondersteunen, de organisatie die wensen van kinderen met een levensbedreigende ziekte laat uitkomen. De prinses danst voor de twaalfjarige Adam, die door zijn zware behandeling voor leukemie anderhalf jaar lang zijn familie en zijn vrienden niet kon zien. 

Vanavond start op Play4 de derde jaargang van de danswedstrijd “Dancing with the stars”, en dé verrassing is natuurlijk de deelname van Delphine van Saksen-Coburg. Ze heeft geen noemenswaardige ervaring op dansgebied maar ze wilde zichzelf uitdagen. Niet alleen op fysiek vlak, maar ook om haar angst voor alle negatieve commentaren te bevechten: “Ik heb tegen mezelf gezegd: je bent doodsbang. Juist daarom moet je het doen.”

Maar er was nóg een reden om mee te doen, en die heeft de doorslag gegeven, vertelt ze ons in een mailuitwisseling. 

Marvel-superheldenfeest voor Adam

Dé reden waarom ze overstag ging, is de twaalfjarige Adam, die twee jaar geleden te horen kreeg dat hij leukemie had. Een uur na die vaststelling kreeg hij al zijn eerste chemo, het begin van een loodzware behandeling die anderhalf jaar zou duren. Nu hij beter is wil Delphine zijn grote wens doen uitkomen: een Marvel-superheldenfeest met familie en vrienden die hij al die tijd niet mocht zien.

Bekijk hier de eerste ontmoeting van prinses Delphine met Adam:

Make-A-Wish

Delphine werkt daarvoor samen met Make-A-Wish, de organisatie die wensen van kinderen met een levensbedreigende ziekte laat uitkomen. 

“Ik neem deel aan "Dancing with the stars" om Make-A-Wish meer op de kaart te zetten en mensen bewust te maken van hun bijzonder belangrijke werk”, zegt Delphine. “Make-A-Wish is een organisatie die mij nauw aan het hart ligt, net als Adam. De eerste ontmoeting met Adam en zijn gezin was geweldig. Hun warmte en positiviteit kan mee voor genezing zorgen, daar ben ik rotsvast van overtuigd.”

Warmte en positiviteit kan mee voor genezing zorgen, daar ben ik rotsvast van overtuigd.

Delphine van Saksen-Coburg

“Adam wil gewoon een feest voor familie en vrienden, die hij zo gemist heeft door zijn ziekte. Ik ben zo ongelooflijk blij dat ik hieraan kan en mag meewerken voor hem. We beginnen meteen met het plannen van het feest, want we hebben veel werk voor de boeg. Het is mooi om te zien hoe het hele team van "Dancing with the stars" zich inzet om Adams wens mee te helpen verwezenlijken.”

Delphine is Adam samen met haar danscoach Sander gaan opzoeken: "Adam en zijn familie ontmoeten was een echt geschenk. Hij is een fantastisch moedige jongen die omringd wordt door een liefhebbende familie. Ik kon met hen praten aan hun keukentafel en bewonderde het mooie gezin dat ze samen vormen. Als een kind zwaar ziek is, moet de hele familie zich aanpassen om dat kind op alle mogelijke manieren te ondersteunen. En dat heeft Adams familie echt gedaan." 

Hoe hard zijn familie hem ook steunt, alles komt neer op de moed van die kleine jongen die een keiharde situatie het hoofd moet bieden. 

Delphine van Saksen-Coburg

"Maar hoe hard zijn familie hem ook steunt, en zijn omgeving, en de dokters en de verpleging en de mensen van het ziekenhuis … je komt ook tot het besef dat alles neerkomt op de moed van die kleine jongen die een keiharde situatie het hoofd moet bieden. Je ziet gewoon dat de liefde van zijn familie en de Belgische gemeenschappen die hem in hun armen sloten hem een heel eind op weg helpen in het echte gevecht: hij tegen zijn ziekte."

"En ik ben blij te kunnen melden dat Adam dat gevecht op dit moment aan het winnen is. Dat geeft me meer moed om te dansen en om te gaan met alle druk en de kwaaltjes en de pijn om zo ver te komen als ik kan in de competitie en niet op te geven zonder te vechten."

Lees verder onder de afbeelding:

Prinses Delphine en haar coach Sander Bos dansen op een projectie van een kunstwerk van de prinses.
Play4

Eerste chemo na een uur

“De dag dat ik te horen kreeg dat ik leukemie had, werd ik van school gehaald door mijn ouders voor een doktersafspraak”, vertelt Adam. “Mijn bloed werd afgenomen en de dokter voelde aan mijn lymfeknopen, die erg gezwollen waren. Amper een paar uur later kreeg ik mijn eerste chemobehandeling, het was allemaal één grote shock voor mij. Ik moest het vanaf toen dag per dag bekijken.” 

Het is mijn wens om iedereen samen te krijgen op een feestje met Marvel-helden. Mijn favoriete held is Thor trouwens.

Adam

“Ik luisterde vaak naar muziek, naar mijn playlist met heel wat opbeurende muziek zoals “Eye of the tiger”. Een deel van de tekst gaat ook over “rising up”, voor mij staat dat gelijk aan in chemotherapie gaan en er terug bovenop komen. Tijdens mijn behandeling heb ik mijn familie uit het Verenigd Koninkrijk en mijn vrienden lang niet meer gezien, daarom is het mijn wens om iedereen samen te krijgen op een feestje met Marvel-helden. Mijn favoriete held is Thor trouwens.”

Waarop prinses Delphine verklapt dat haar man hun zoon eigenlijk "Thor" wilde noemen, maar dat ze toen heel beslist “nee” zei. 

Paleis: "Privé-initiatief"

De ploeg van “Dancing with the stars” heeft Delphine twee jaar geleden voor het eerst benaderd. Ze veegde het voorstel niet meteen van tafel, omdat ze naar eigen zeggen dansen als een kunstvorm beschouwt. Ze was ook gecharmeerd, omdat Sander Bos, de man die haar danscoach zou worden, ooit een choreografie had ontworpen die gebaseerd was op haar levensloop. (Die leverde ook de inspiratie voor zijn choreografie van de eerste dans in het programma, een Weense wals.)

Maar Delphine heeft dus wel een tijdje nagedacht voor ze definitief toezegde, en ondertussen is ze prinses geworden. Eén week voor het bericht van haar deelname in de media verscheen, is het Paleis op de hoogte gebracht. Daar beschouwen ze haar deelname als een privé-initiatief en geven ze er dan ook geen verdere commentaar bij. 

En zo ziet Delphine het ook: "Het is zeker een privé-initiatief. Dus wat dat betreft probeer ik goede dingen te doen met de mogelijkheden die ik heb."

Lees verder onder de afbeelding:

Delphine en haar coach tijdens een trainingsessie.
Play4

Op de vraag of we dan binnenkort nog gelijkaardige initiatieven van haar zullen zien, antwoordt Delphine: "Voor de toekomst is het belangrijk voor mij om te helpen zo goed ik kan. En ieder van ons zou een manier moeten vinden om de wereld rondom ons beter te maken, op welke manier we dat ook maar kunnen."

"Dansen is dan wel een ongewone manier om dat te doen, maar ik probeer me te focussen op dingen die echt belangrijk  zijn, waarmee je anderen helpt. En op een bepaalde manier een voorbeeld te zijn om niet bang te zijn en niet te denken dat je te oud bent voor een uitdaging."

Ik heb er lang over moeten nadenken om deze uitdaging aan te gaan. Je moet met veel dingen rekening houden.

Delphine van Saksen-Coburg

Ziet ze dit toch niet een beetje als een invulling van een opdracht die ze zichzelf oplegt, waarmee ze gebruik kan maken van de unieke positie die ze heeft als prinses? Delphine: "Je hebt je leven lang de mogelijkheid om te blijven leren en jezelf uit te dagen zover je kan, vind ik. Ik heb het grote geluk dat ik fysiek in een goede conditie ben om dit soort uitdaging aan te gaan, en ik heb respect gekregen voor professionele dansers die zo hard werken."

"Ik heb er lang over moeten nadenken om deze uitdaging aan te gaan. Je moet met veel dingen rekening houden, niet in het minst met mijn leeftijd en het gegeven dat ik totaal geen training had in dansen. Maar de mogelijkheid om Make-A-Wish te steunen, heeft alle twijfels weggevaagd."

Competitie én teamspirit

De opnames zijn begonnen: amuseert ze zich, en is ze misschien ook wel een beetje een competitiebeest? Delphine: "Het moment nét voor je aan een dans begint, is enorm zenuwslopend. Zo veel elementen uit zo veel verschillende beroepsvaardigheden moeten precies samenvallen: dat gaat van licht- en geluidstechnici over professionele dansers en juryleden tot kandidaten …"

"Maar als je met professionals van dat niveau werkt, lukt het allemaal wonderwel. Ik geniet er echt van te werken met mijn coach Sander Bos, en de andere professionele coaches, choreografen en technische ploegen."

"Er is wel een competitie-element bij deze uitdaging, maar terzelfdertijd is er een grote teamspirit, en helpt iedereen elkaar. Als ik naar mijn medekandidaten sta te kijken, hoop ik dat ze het beste van zichzelf geven. En als het mijn moment onder de spotlights is, willen zij evenzeer dat ik mijn best doe."

Play4

Meest gelezen