PVDA spant proces aan tegen NMBS wegens sluiting van loketten: "We onderschatten hoeveel mensen laaggeletterd zijn"

De partij PVDA wil een proces aanspannen tegen vervoersmaatschappij NMBS over de sluiting van de loketten. Begin februari kondigde de NMBS aan dat ze dit jaar de loketten in 44 kleine stations gaat sluiten, omdat er niet veel mensen opstappen. Maar volgens PVDA sluit de NMBS daarmee mensen uit. De partij roept mensen die zich gediscrimineerd voelen op om zich achter de procedure te scharen.

"We maken gebruik van de anti-discriminatiewetgeving", aldus Maria Vindevoghel, parlementslid voor PVDA. "Er zijn al een drietal mensen die de procedure willen aanspannen, en wij gaan als partij hen ondersteunen." Het gaat over mensen die zich gediscrimineerd voelen omdat - door de aangekondigde sluiting van de loketten in 44 stations - ook in hun opstapstation een loket verdwijnt. Voor de zaak wordt aangespannen, hoopt de partij nog meer mensen te kunnen verzamelen die willen meegaan in de procedure.

"Er is bijvoorbeeld iemand die nu 30 kilometer verder moet om een abonnement te verlengen", aldus Vindevoghel. "Het gaat ook over informatie, heel wat mensen gaan bij het loket te rade over wat het meest voordelige tarief is (...) Wij onderschatten hoeveel mensen laaggeletterd zijn, moeilijk met de automaten overweg kunnen of simpelweg geen smartphone hebben." Vindevoghel ziet ook problemen voor mensen die minder goed te been zijn, of in een rolstoel zitten, die vaak gebruik maken van het loket als aanspreekpunt.

Wij willen net dat loketten een bredere functie krijgen als post- of toerismepunt

Maria Vindevoghel, PVDA-parlementslid

"Je mag ook niet vergeten dat heel wat burgemeesters zich tegen de sluiting van de loketten verzetten, en ook heel wat reizigersorganisaties (...) Wij willen net dat die loketten blijven en een bredere functie krijgen. Zo kunnen ze ook fungeren als informatiepunt voor toerisme of fietsroutes, of als postpunt", besluit Vindevoghel.

Meest gelezen