Florian Van Eenoo/Photo News

Gemeenschapsonderwijs GO! ontevreden met beslissingen overlegcomité, minister Weyts: "Offers om scholen open te houden"

De topman van het gemeenschapsonderwijs GO! Koen Pelleriaux is niet tevreden met het compromis dat het overlegcomité vanmiddag bereikt heeft. Vooral de extra week kerstvakantie zal volgens Pelleriaux virologisch weinig effect hebben. Ook Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts geeft aan dat de maatregelen hem zwaar vallen. De katholieke onderwijskoepel reageert wél voorzichtig positief. Topman Lieven Boeve denkt dat dit pakket moet kunnen helpen om de crisis te bedwingen.

Het overlegcomité van de verschillende regeringen van ons land kondigde vanmiddag een aantal extra maatregelen aan voor het onderwijs. Zo zullen kinderen vanaf zes jaar voortaan een mondmasker moeten dragen, en dit zowel op school als op andere plekken waar een mondmasker verplicht is. Klassen zullen ook sneller in quarantaine moeten gaan, namelijk vanaf twee besmettingen per klas (tot nog toe was dat pas bij drie besmettingen).

Alle klassen zullen ook verplicht een CO2-meter moeten hebben. Wanneer de waarde van die meter boven de 900ppm gaat, moet er actie ondernomen worden om de klas beter te verluchten. Gaat de meter boven 1200ppm, zullen de leerlingen de klas moeten verlaten.

De GEMS-expertengroep pleitte gisteren nog voor een "afkoelingsperiode" van 10 dagen, waarbij de basisscholen zouden moeten sluiten. Maar die maatregel komt er niet. In het kleuter- en lager onderwijs komt er wel een extra week kerstvakantie bij. De klassen zullen daar sluiten vanaf 18 december. In het secundair onderwijs zal er een mix van afstandslessen en fysieke lessen komen. Daar zal maximaal 50 procent van de lessen fysiek mogen plaatsvinden. De examens kunnen wel gewoon doorgaan.

Noodzakelijk kwaad

Vlaams minister van Onderwijs blijft na het overlegcomité over met een dubbel gevoel. "Je kan van een onderwijsminister niet verwachten dat hij vandaag staat te juichen", aldus Weyts. "De invoering van een mondmaskerplicht voor kinderen vanaf 6 jaar valt mij zwaar. Ik had ook liever gehad dat scholen minstens de mogelijkheid hadden gekregen om desgewenst ook in de laatste week voor Kerst nog les te geven. Maar dit zijn blijkbaar de offers die we moeten brengen om de scholen open te houden." 

Je kan van een onderwijsminister niet verwachten dat die vandaag staat te juichen
Ben Weyts, Vlaams minister van Onderwijs (N-VA)

"Als het aan sommigen had gelegen, waren al onze scholen vanaf maandag dicht. Dat zal nu niet gebeuren. We gaan als onderwijsveld de komende  weken nog zo goed mogelijk benutten voor onze kinderen en jongeren."

Is dit voldoende?

Koen Pelleriaux, topman van het gemeenschapsonderwijs GO!, reageert teleurgesteld op de beslissingen van het overlegcomité. "Ik had natuurlijk niet gehoopt op een sluiting, maar ik had wel gehoopt dat men de maatregelen in de samenleving en in onderwijs min of meer parallel zou laten lopen", zegt hij. "Eigenlijk zijn er niet zo veel maatregelen genomen hè."

Pelleriaux maakt zich zorgen dat het geheel van maatregelen niet voldoende zal zijn. "Men gaat natuurlijk nog besmettingen krijgen. Evenementen met 200 mensen binnen, dat is nog altijd zeer zwaar. Bioscopen mogen open blijven, dat zal ook nog wel effect hebben op de verspreiding van het virus. We gaan nog moeilijke weken tot de kerstvakantie tegemoet, lijkt me."

Eigenlijk zijn er niet zo veel maatregelen genomen

Koen Pelleriaux, topman gemeenschapsonderwijs

"We denken wel dat de mondmaskers vanaf zes jaar effect kunnen hebben", vult Pelleriaux aan. "Al hopen we wel dat er gezorgd zal worden voor aangepaste mondmaskers voor kleine gezichtjes en we hopen dat we af en toe een mondmaskerpauze kunnen inbouwen. Maar we willen het aanvaarden omdat het virologisch een goed effect gaat hebben."

Van het nut van een extra week kerstvakantie voor het basisonderwijs is hij veel minder overtuigd. "We denken dat het een goed effect zal hebben voor de leerkrachten die goed zullen kunnen uitrusten, want het is heel zwaar op dit moment. Al denken we dat het virologisch niet zo veel gaat helpen. Het gaat te laat vallen om nog enig effect te hebben op de besmettingen."

Katholiek Onderwijs wel tevreden

Opvallend: vanuit het Katholiek Onderwijs wordt wel relatief tevreden gereageerd. "We hebben altijd gezegd dat we moeten kunnen spreken over maatregelen die virologisch nodig zijn, hoe moeilijk die ook zijn", zegt topman Lieven Boeve. "Ik heb de indruk dat er nu toch een pakket maatregelen voorligt dat de crisis op één of andere manier moet helpen bedwingen."

Ik heb de indruk dat er een pakket maatregelen voorligt dat de crisis toch op één of andere manier moet helpen bedwingen

Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen

Boeve benadrukt dat ze geen grote voorstander zijn van een mondmaskerplicht vanaf zes jaar, "maar wat moet, dat moet." Ook de extra week kerstvakantie in het basisonderwijs vindt hij aanvaardbaar, vooral omdat de leerkrachten en directies op die manier een extra week rust krijgen na een zware periode.

Coronabarometer om maatregelen voorspelbaar te maken?

Een gelijkaardig geluid klinkt bij het het stedelijk en gemeentelijk onderwijs (OVSG). "Het is een goede zaak dat de basisscholen in grote mate hun werking kunnen voortzetten", zegt topman Partriek Delbaere. "De extra week kerstvakantie kan rust brengen na een organisatorisch hectische tijd en hopelijk de pandemie afremmen.” Zij hopen wel dat de mondmaskerplicht na de kerstvakantie versoepeld kan worden. 

"Om dit te beoordelen vragen we de invoering van een coronabarometer zodat de maatregelen beter te voorspellen zijn en scholen zich daarop kunnen organiseren. Ook stellen we voor meer zelftests te gebruiken", klinkt het nog in een persmededeling.

Hoe dan ook blijven er na het overlegcomité nog een aantal onduidelijkheden over. Zo is het nog niet zeker of de scholen ook opvang zullen moeten voorzien tijdens die extra week kerstvakantie. Voor Lieven Boeve van het Katholiek Onderwijs ontbreekt in de maatregelen ook een belangrijk element: "Wat ik niet gehoord heb in de opsomming van de minister-president of de premier, is het versnelde vaccinatieplan voor vijf- tot elfjarigen. Ik zou eraan willen herinneren dat de winter nog niet voorbij is en dat we daar misschien toch ook best werk van zouden maken."

Bekijk hier de reacties van onderwijsminister Ben Weyts en van Lieven Boeve van het Katholiek Onderwijs:

Videospeler inladen...

Meest gelezen