Solva

Resultaat van archeologische ontdekking te zien in Ninove: 3 militaire kampen en 2 grafheuvels

Vandaag start in Ninove een tentoonstelling rond archeologie. Daar worden de resultaten van de opgravingen op de site van Doorn Noord voorgesteld. Bij de aanleg van het nieuw bedrijventerrein in Ninove, zijn bij het archeologisch onderzoek sporen gevonden die leiden naar drie militaire kampen uit de 17e en de 18e eeuw en twee grafheuvels.

Een tentoonstelling in het Oud stadhuis van Ninove stelt vanaf vandaag de resultaten van de opgravingen op bedrijventerrein Doorn Noord tentoon. Ze vonden grafheuvels uit de tijd van de Egyptische piramides, de Romeinen hebben er gewoond en vooral er is bewijs gevonden dat een leger van 60.000 soldaten er in de 17e eeuw een kampement had.

De oudste aangetroffen sporen zijn twee grote grafheuvels uit de Romeinse periode (2de eeuw na Chr.). Daar moet een kleine nederzetting hebben geleefd die bestond uit minstens zes woonhuizen, drie wegen, kuilen, grachten en greppels en twee zones met begravingen.

60.000 soldaten overspoelden Ninove

Er werden resten van drie militaire legerkampen vrij gelegd, zegt Bart Cherretté van Solva. "De oudste kampen dateren uit 1692 en 1693 en zijn te kaderen binnen de Negenjarige Oorlog. Het voltallige leger van de Grote Alliantie kampeerde toen te Ninove, met ongeveer 60.000 soldaten. Maar daar komt nog een ganse legertros bij: handelaars die mee reisden met de soldaten. Dat moet enorm indrukwekkend geweest zijn want er leefden maar 1.500 mensen in Ninove zelf. Dus de stad werd echt overspoeld door het leger."

Een jonger kamp van het Franse leger situeert zich in 1745, tijdens de Oostenrijkse Successieoorlog. "De kampen lieten verschillende types van sporen na zoals ingraven keukens en diepe ondergrondse shelters, die ons een unieke inkijk bieden op het dagelijkse leven binnenin zo’n legerkamp", aldus Cherretté.

Er zijn honderden schuilputten gevonden met een haard, waar soldaten zich per 6 in schuil en warm houden
Bart Cherretté van Solva

"Er werd een legerkamp aangetroffen en geen slagveld", maakt Cherretté duidelijk. "Dat betekent dat de soldaten daar effectief een paar weken hebben gekampeerd. Er zijn honderden schuilputten gevonden met een haard, waar soldaten zich per 6 in schuil houden en warm houden. Daarvan hebben we er een aantal gereconstrueerd."

Gevonden schuilput
Solva

Lage landen = slagveld van Europa

De opgraving heeft ook internationale aandacht getrokken. "Lage landen worden wel eens het slagveld van Europa genoemd, maar we hadden daar eigenlijk nog niet zoveel sporen van militaire activiteiten uit het verleden aangetroffen", gaat Cherreté verder. "De opgraving bij Doorn Noord heeft daar verandering in gebracht, net omdat het zo'n grootschalige opgraving was. Dat heeft inderdaad wel wat aandacht van buitenaf getrokken."

Interesse?

De tentoonstelling over de archeologische vondsten gaat vandaag van start in het Oud stadhuis in Ninove. Meer informatie vind je op de site van de stad Ninove.

Meest gelezen