Retie kapt 22 gezonde eiken nadat buurt over vallende bladeren heeft geklaagd

Het gemeentebestuur van Retie gaat 22 gezonde inlandse eiken kappen. Oppositiepartij CD&V is verbolgen. Ze zegt dat de gemeente plat op de buik gaat voor buurtbewoners die klagen dat hun zonnepanelen minder opbrengen. De buurt spreekt ook van "hinder" door vallende bladeren, eikels en de uitwerpselen van vogels.

In de Bosstraat in Retie gaat de gemeente 22 gezonde inlandse eiken kappen.  Er komen jongere exemplaren in de plaats. Sommige buurtbewoners klagen al langer dat ze hinder ondervinden van de bomen. "Die eiken staan hier niet op hun plaats. Eikels en bladeren vallen naar beneden en ze nemen licht weg van onze zonnepanelen", zegt buurtbewoner Paul die blij is dat de gemeente gaat kappen. 

Oppositiepartij CD&V is verbolgen dat de gemeente plat op de buik gaat voor een handvol klagers. "Dit zijn gezonde eiken van 35 jaar oud die best al wat CO2 capteren. Als je in een dorp woont, zeker in een straat met de naam Bosstraat dan mag je toch niet klagen over vallende bladeren en uitwerpselen van vogels? Het is zelfs een troef", zegt Guy Vanherck (CD&V). CD&V vindt de kap extra vreemd aangezien het gemeentebestuur in oktober uitpakte met een eigen klimaatactieplan.

Burgemeester bijt van zich af

"Het gaat om echte overlast, niet over die bladeren", reageert burgemeester Patrick Geuens (Nieuw Retie) in "Start Je Dag". "Er zijn opgestuwde borduren en opritten. Bovendien is er wortelgroei in de riolering wat tot een toekomstige verstropping kan leiden." Dat laatste feit wordt door CD&V betwist. Onze reporter ter plaatse stelde vast dat er bij amper twee van de tweeëntwintig bomen sprake is van opgestuwde klinkers.

Geuens is niet gediend van de kritiek. "De CD&V zou beter reageren op de zeven hectare die het Agentschap Natuur en Bos recent gekapt heeft. En de vele reacties op Facebook? Als mijn kat gaat lopen zet ik dat misschien ook op Facebook, maar dan komt dat toch ook niet op de radio?" Een timing voor de geplande kap is er nog niet.

Meest gelezen