Heiko Junge / NTB

Superspreaderevent in Oslo: 50 mensen (wellicht) besmet met omikronvariant na personeelsfeest 

Op een personeelsfeest in de Noorse hoofdstad Oslo raakten bijna de helft van alle aanwezigen besmet met het coronavirus. Hoogstwaarschijnlijk gaat het om de nieuwe omikronvariant. Volgens de Noorse gezondheidsautoriteiten waren ze allemaal dubbel gevaccineerd. 

Het personeelsfeest vond vorige vrijdag plaats in een groot restaurant in de uitgaansbuurt van Oslo. In totaal waren er 120 aanwezigen. Tot nu toe staat vast dat een aanwezige besmet was met de omikronvariant, maar de gezondheidsautoriteiten gaan ervan uit dat er veel meer mensen met die nieuwe variant besmet zijn. Intussen hebben al meer dan 50 aanwezigen positief getest. 

Deze variant is bijzonder besmettelijk en de vaccins bieden onvoldoende bescherming.

Ingvild Kjerkol, Noors minister van gezondheid

Op dit ogenblik worden alles stalen nog onderzocht in het laboratorium. Maar de overheid gaat ervan uit dat het om een grote omikronuitbraak gaat. "Wat we vreesden is uitgekomen", zei de Noorse minister van Gezondheid Ingvild Kjerkol, "We hebben een grote uitbraak met de omikronvariant." Voorlopig lijken de symptomen wel mee te vallen: het zou gaan om verkoudheidsklachten en lichte koorts. 

Dubbel gevaccineerd

Volgens de overheid was iedereen dubbel gevaccineerd. "Dat toont aan dat deze nieuwe variant bijzonder besmettelijk is, en dat de huidige vaccins onvoldoende bescherming bieden tegen besmetting.", zei minister Kjerkol. De Noorse regering denkt nu na over strengere coronamaatregelen.

Volgens getuigen vond het kerstdiner plaats in een afgesloten ruimte. De genodigden waren werknemers van Scatec, een bedrijf dat zonne-energiecentrales fabriceert, onder andere in Zuid-Afrika. Zeker één personeelslid was recent teruggekeerd uit Zuid-Afrika. 

Meest gelezen