Tot 1.700 euro schadevergoeding voor supporters Rode Duivels die verbleven in fandorp “Devillage” tijdens WK in 2014

205 supporters van de Rode Duivels die zich bekocht voelden over hun verblijf in fandorp Devillage tijdens het WK voetbal in Brazilië in 2014 krijgen dan toch een schadevergoeding. Die varieert van enkele honderden euro’s tot ruim 1.700 euro (plus interesten). De Koninklijke Belgische Voetbalbond en Sun Reizen draaien samen op voor de kosten. Dat heeft de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel beslist.

Even terug naar juni 2014. Toen namen de Rode Duivels deel aan het WK in Brazilië. Honderden trouwe Belgische supporters wilden daar graag bij zijn en vlogen de oceaan over. De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) bood samen met Sun Reizen een speciaal reispakket aan. Zo werd er in Brazilië een Belgisch fandorp "Devillage" opgericht. De KBVB en Sun werkten daarvoor samen met het Nederlandse bedrijf Oranjecamping. Camping Clube Do Brazil was de lokale uitbater.

Luxecamping

"De promotie was veelbelovend", zo begint de rechtbank in en persbericht. "Een verblijf in luxetenten, topfaciliteiten, uitgebreide en gevarieerde maaltijden bereid door Belgische chefs, Belgisch bier, terrasjes en feestjes, overal wifi, alle wedstrijden op groot scherm, live optredens, een privéstrand, … alles exclusief en beveiligd en met een eigen fan embassy", gaat de rechtbank verder. 

Minder rooskleurig

Honderden enthousiaste voetbalfans betaalden tot 5.000 euro per persoon voor een all-in van negen nachten, vluchten inbegrepen. Maar de situatie ter plekke bleek uiteindelijk minder rooskleurig dan werd voorgesteld. Het sanitair was slecht, de tenten waren piepklein, er was te weinig elektriciteit en er was geen wifi. Volgens de supporters liep er ook ongedierte rond op de camping.

Gerechtelijke procedure

Meerdere reizigers stelden de KBVB en Sun in gebreke om hen een schadevergoeding te betalen. Met een honderdtal klagers werd een minnelijke regeling getroffen. Zij kregen een vergoeding van 50 euro per nacht en per persoon. Toch startten 205 Rode Duivelsfans in 2015 een gerechtelijke procedure.

"De burgerlijke procedure lag meerdere jaren stil omdat er inmiddels ook een strafzaak was opgestart tegen de KBVB, Sun en Oranjecamping wegens inbreuken op de Reiscontractenwet", legt de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel uit. "De strafzaak moest eerst zijn beslag krijgen. In 2019 werden de KBVB, Sun en Oranjecamping vrijgesproken door het hof van beroep te Brussel."

De gedupeerde reizigers krijgen een vergoeding van 65% van het bedrag dat zij voor het verblijf betaalden

De Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel

De burgerlijke procedure werd gereactiveerd en recent gepleit. En die beslissing is vandaag uitgesproken. "De gedupeerde reizigers krijgen een vergoeding van 65% van het bedrag dat zij voor het verblijf betaalden", aldus de rechtbank. De toegekende vergoedingen variëren van enkele honderden euro’s tot bedragen van ruim 1.700 euro (plus interesten).

Zowel de KBVB als Sun moeten elk instaan voor de volledige schade van de reizigers.  Zij mogen zich op hun beurt verhalen op Oranjecamping en die mag zich dan weer verhalen op Camping Clube do Brasil. Tegen deze uitspraak is nog hoger beroep mogelijk. 

Reactie Test Aankoop

Consumentenorganisatie Test Aankoop die de belangen van de 205 supporters verdedigde, reageert tevreden. "Wij zijn opgelucht dat er eindelijk, zeven jaar na het WK voetbal in Brazilië, een oplossing uit de bus is gekomen voor alle supporters die door de Voetbalbond en Sun Reizen bij de neus zijn genomen", laat Test Aankoop weten in een schriftelijke reactie.

Volgens Test Aankoop waren zowel de KBVB als Sun Reizen slechts bereid tot een vergoeding van 30% van het verblijf. "Dan is dit een uitkomst waarmee we tevreden mogen zijn", aldus Test Aankoop. 

“Wij hopen dat zowel de Koninklijke Belgische Voetbalbond als Sun Reizen zich bij dit vonnis zullen neerleggen en geen hoger beroep zullen aantekenen. Op die manier zou de lijdensweg van de supporters in deze zaak eindelijk kunnen stoppen", besluit Test Aankoop. 

Meest gelezen