Zusters trappistinnen in Brecht blijven al de hele pandemie gevrijwaard van het coronavirus

De kloosterzusters van de trappistenorde in Brecht hebben nog geen enkel geval van corona opgetekend sinds de start van de pandemie. Dat vertelde zuster Sabine op Radio 2 Antwerpen. Opmerkelijk gezien de gevorderde leeftijd van vele zusters die bovendien nauw samenleven in gemeenschap. Door de strengere maatregelen kan de kerstmarkt van de trappistinnen dit weekend evenwel niet doorgaan. 

In de abdij Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth in Brecht, bij de zusters trappistinnen is er sinds maart 2020 geen enkel spoor van corona te bekennen. "Hout vasthouden maar voorlopig hebben we geen enkele besmetting meegemaakt. We leven erg streng en strikt volgens de regels,", zegt zuster Sabine op Radio 2 Antwerpen.  In Brecht wonen een kleine dertig kloosterzusters in gemeenschap samen  "We zijn allemaal twee keer gevaccineerd, de meeste oudere zusters gezien hun leeftijd zelfs al drie keer."

Toch is ook het leven van de zusters anders dan voorheen."Ons gastenverblijf is nog steeds open, zij het beperkter door de regels in de horeca. Vrouwelijke gasten mochten vroeger naast ons in het koor aansluiten voor gebed. Nu mogen ze enkel mee in de kerk maar moeten ze op een afstand blijven", zegt zuster Sabine.

Heel de wereld wil zeep van Westmalle-bier

Ondanks de hemelse coronacijfers, mag de jaarlijkse kerstmarkt van de trappistinnen ook dit jaar niet doorgaan. "Na het vorige overlegcomité hebben we de boel voor komend weekend afgeblazen. Maar we blijven niet bij de pakken zitten. Onze abdijwinkel is elke dag geopend in december. We breiden ons assortiment uit met kerststallen, bijhorende beeldjes en kerstkaartjes", zegt zuster Sabine. 

Toch is vooral dat andere product van de zusters een schot in de roos: zeep en shampoo op basis van de donkere trappist van Westmalle. "Een mooie samenwerking met onze broeders die het bier brouwen. Die producten zijn erg gegeerd, we krijgen bestellingen binnen op onze webshop uit de hele wereld. Een deel van onze zeepproductie hebben we zelfs uit handen moeten geven gezien het succes." 

Meest gelezen