Nicolas Maeterlinck

Minister Vandenbroucke over ontgoocheling na Overlegcomité: "We hebben explosie onder controle, maar pijn duurt te lang"

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) had op sterkere coronamaatregelen gehoopt om de druk in de ziekenhuizen sneller te doen dalen, maar hij wijst er tegelijk op dat er toch een aantal "belangrijke afspraken" zijn gemaakt. 

Minister Vandenbroucke reageerde op de persconferentie na het Overlegcomité deze namiddag openlijk ontgoocheld. Hij had gehoopt op hardere maatregelen in het basisonderwijs, waar het virus sterk rondgaat. "Vanuit dat perspectief is het bereikte compromis teleurstellend", zei de minister afgemeten. "Dit kon sterker, maar we gaan de maatregelen wel nauwkeurig en stipt uitvoeren."

De ontgoocheling is enkele uren later zeker niet weggeëbd. "In de ziekenhuizen zitten de mensen over de pijngrens. Ik zou heel graag zien dat de besmettingen snel dalen en dat de bezetting op de intensieve zorg niet te lang blijft duren. Daarvoor zouden sterkere maatregelen beter geweest zijn. Dat heb ik gezegd en dat denk ik ook echt", aldus minister Vandenbroucke in "Het journaal".

In "Terzake" erkent Vandenbroucke dat hij normaal gezien geen commentaar geeft op de totstandkoming van een compromis. "Dat gaat hier ook stoppen. Maar ik denk dat ik dit mocht en moest zeggen als minister van Volksgezondheid."

Tegelijk wijst Vandenbroucke wel op het feit er een aantal belangrijke afspraken zijn gemaakt, bijvoorbeeld rond het mondmasker voor kinderen vanaf 6 jaar oud. De federale minister van Volksgezondheid denkt dan ook niet dat er volgende week opnieuw een versneld Overlegcomité zal moeten samenkomen, zoals de voorbije twee weken. "We hebben de explosie onder controle, maar de pijn duurt te lang."

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke reageert op het Overlegcomité in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Aan ontslag denkt Vandenbroucke overigens niet. "Ik heb ook van andere mensen vandaag gehoord dat ze teleurgesteld zijn. Ben Weyts (Vlaams minister van Onderwijs, N-VA) zegt dat ook. Er is niemand die zegt "Foei, Ben". Ik vind dat je op het schip moet blijven als het stormt. Maar er komt soms een punt dat je denkt "Ik ga hier geen toneel spelen"."

"Je moet op het schip blijven als het stormt", zei minister Vandenbroucke in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen