Britse vrouw herenigd met trouwring die ze 50 jaar geleden verloor in aardappelveld

In Western Isles, een eiland in het Verenigd Koninkrijk, is Peggy MacSween na 50 jaar herenigd met haar gouden trouwring. Ze verloor die in de jaren 60 in een aardappelveld bij haar huis toen ze aardappelen verzamelde. Nu, een halve eeuw later, vond mede-eilandbewoner Donald MacPhee de ring terug in datzelfde aardappelveld. Hij had het verhaal opgevangen en besloot zelf naar de ring op zoek te gaan met zijn metaaldetector. 

50 jaar geleden verloor MacSween de ring toen ze aardappels verzamelde in het veld. "Ik schudde het zand uit mijn handschoenen en de ring viel er mee uit", zegt ze tegen de Britse krant The Guardian. "Ik wist het pas toen ik thuiskwam. Toen ben ik een paar keer gaan zoeken, maar ik kon hem niet meer vinden."

Haar man, John, met wie ze in juli 1958 trouwde en die een paar jaar geleden overleed, kocht een andere ring voor haar toen ze op vakantie waren.

Ik had een gebied van 5.000 vierkante meter doorzocht en 90 gaten gegraven

Donald MacPhee hoorde recent het verhaal van de verloren ring en ging drie dagen lang met zijn metaaldetector op pad in Liniclate Machair, de zanderige kustweide waar ooit de aardappelakker lag. Het gebied was in de loop der jaren een populaire afspreekplek geworden voor jongeren, en lag daarom vol met drankblikjes. 

"Drie dagen lang heb ik gezocht en in totaal heb ik 90 gaten gegraven", vertelt MacPhee in de Britse krant The Guardian. "Het probleem is dat gouden ringen hetzelfde geluid maken op de detector als de lipjes van drankenblikjes. Zo heb ik er een heleboel gevonden - net als veel andere dingen, zoals hoefijzers."

Het was geen gemakkelijke opdracht, want pas op de derde dag vond MacPhee de gouden ring. "Ik was absoluut verbijsterd", vertelt hij. "Ik had een gebied van 5.000 vierkante meter doorzocht. Er was een kans van 1 op 100.000, dus echt een toevalstreffer."

Onverwacht bezoek

De 86-jarige Peggy MacSween, eigenares van de ring, kon het amper geloven toen de man plots voor haar deur stond met de ring: "Ik dacht dat ik de ring nooit meer ging zien, maar daar was hij ineens."

Het was heel, heel emotioneel

Donald MacPhee, die in zijn vrije tijd veel bezig is met metaaldetectie, noemt het een van zijn beste vondsten: "Het was heel, heel emotioneel."

Meest gelezen