Copyright AGIF

Nieuw gerechtelijk onderzoek tegen Braziliaanse president na uitspraak over link tussen covidvaccins en aids

Het Braziliaanse gerecht heeft een nieuw onderzoek geopend tegen president Jair Bolsonaro wegens het verspreiden van valse berichtgeving over de coronavaccins. Bolsonaro had onterecht beweerd dat mensen die gevaccineerd zijn, sneller de ziekte aids kunnen oplopen.

De Braziliaanse president deed zijn uitspraak in oktober tijdens een rechtstreekse uitzending op sociale media. Volgens Bolsonaro hebben mensen die tegen COVID-19 gevaccineerd zijn, een grotere kans om de ziekte aids op te lopen. Die bewering werd toen krachtig tegengesproken door wetenschappers en medische experts.

De video met de foutieve informatie werd achteraf van Facebook, Instagram en YouTube verwijderd. YouTube heeft het kanaal van Bolsonaro om die reden ook een week lang geschorst.

Maar de valse berichtgeving krijgt nu een gerechtelijk staartje. Het Braziliaanse Hooggerechtshof heeft een onderzoek naar de president geopend. De onderzoekers moeten onder meer nagaan of de uitspraak van de president gelinkt kan worden aan een groep aanhangers van Bolsonaro die nu al onderzocht worden voor de verspreiding van valse berichtgeving. In die zaak zijn al verschillende arrestaties verricht.

Bolsonaro zelf blijft zijn uitspraak verdedigen en zegt dat hij enkel geciteerd heeft uit een artikel in een magazine. De president staat er hoe dan ook om bekend om de werking van de vaccins in twijfel te trekken. Zelf weigert hij ook om zich te laten vaccineren.

"Stop met zeuren"

Het onderzoek van het Hooggerechtshof is niet het enige tegen hem. Er loopt al een onderzoek over de manier waarop hij de coronapandemie in zijn land heeft aangepakt.

In Brazilië zijn sinds het begin van de pandemie officieel al meer dan 615.000 mensen gestorven aan of met covid. Dat is het op één na hoogste dodental ter wereld, na de VS. Meer dan 22 miljoen mensen raakten besmet.

Ondanks die hoge cijfers en het feit dat het Braziliaanse zorgsysteem al verschillende keren zwaar onder druk kwam te staan, heeft Bolsonaro altijd lak gehad aan strenge maatregelen en droeg hij de bevolking zelfs al op om "op te houden met zeuren". Het echte coronabeleid wordt daardoor vooral op deelstaatniveau gevoerd.

Meest gelezen