Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Tijdelijke werkloosheid door corona mogelijk voor ouders in week van 20 december

Ouders die moeilijkheden ondervinden om hun kinderen op te vangen tijdens de week van 20 december - de extra week kerstvakantie voor het basisonderwijs waarover het Overlegcomité vrijdag besliste - zullen bij de RVA een aanvraag kunnen indienen voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht door corona. Dat heeft het kabinet van minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) zaterdag bevestigd aan persagentschap Belga.

Het Overlegcomité besliste vrijdag dat de basisscholen een week voor de kerstvakantie al zullen sluiten, om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Werknemers die een beroep doen op tijdelijke werkloosheid door corona, zullen een uitkering ontvangen die overeenkomt met 70 procent van het gemiddelde loon (begrensd op 2.840,84 euro) en een supplement van 5,74 euro per dag.

Lees meer in dit artikel:

Nieuwe, strengere coronaregels gaan vandaag al in, ook de mondmaskerplicht vanaf 6 jaar

Op alle plaatsen waar het dragen van een mondmasker reeds verplicht was, geldt die verplichting vanaf vandaag ook voor kinderen vanaf 6 jaar. Dat is een van de maatregelen tegen de vierde coronagolf waarover het Overlegcomité gisteren een beslissing genomen heeft.

Private binnenbijeenkomsten zijn vanaf vandaag verboden, ook als het om georganiseerde activiteiten gaat. Enkel voor sport, huwelijken en begrafenissen, en bijeenkomsten thuis of in een klein toeristisch logies worden uitzonderingen op dat verbod voorzien. Wel blijft het sterk aanbevolen om sociale contacten maximaal te beperken. Het Overlegcomité vraagt om mensen bij voorkeur buiten te ontmoeten en raadt het gebruik van zelftesten aan.

Publieke binnenevenementen met meer dan 4.000 bezoekers kunnen niet meer doorgaan. Daarenboven zullen vanaf maandag evenementen, culturele en andere voorstellingen en congressen binnen alleen nog maar toegelaten zijn als er niet meer dan 200 aanwezigen zijn die allen een zitplaats hebben en een mondmasker dragen. Vanaf 50 bezoekers zal dan ook het gebruik van het Covid Safe Ticket (CST) verplicht zijn. Ook bioscopen zullen nog slechts 200 bezoekers per zaal mogen ontvangen, mits respect van anderhalve meter tussen de gezelschappen

Lees er meer over in ons overzicht van gisteren:

Prinses Beatrix (83) test positief op coronavirus

Prinses Beatrix (83), de moeder van de Nederlandse koning Willem-Alexander, heeft positief getest op het coronavirus. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst van Nederland bekendgemaakt. 

Ze liet zich testen omdat ze lichte symptomen had. Momenteel zit de prinses in thuisisolatie. "Personen die in nauw contact zijn geweest met prinses Beatrix zijn geïnformeerd", aldus de Rijksvoorlichtingsdienst.

Prinses Beatrix was vorige week nog op Curaçao. Daar vertelde ze aan de pers dat ze haar boosterprik al heeft gehad.

RVD - Jeroen van der Meyde

Zwitserland heft quarantaineplicht voor reizigers uit België en 22 andere landen op

Zwitserland heeft vanaf vandaag de quarantaineplicht voor reizigers uit België en nog 22 andere landen opgeheven. In de plaats komt er wel een testverplichting.

Alle reizigers moeten een negatief PCR-resultaat kunnen voorleggen. Ook gevaccineerden en wie van Covid genezen is. Ook is een tweede test verplicht, tussen de vierde en zevende dag van het verblijf in Zwitserland.

Opnieuw strengere regels voor wie naar Groot-Brittannië reist

Groot-Brittannië verscherpt zijn reisregels opnieuw.  Wie naar Groot-Brittannië wil, zal voor zijn vertrek een coronatest moeten laten afnemen. Dat heeft de Britse regering beslist.

Groot-Brittannië wil zo de verspreiding van de omikronvariant vertragen. De nieuwe maatregel gaat dinsdag in. Reizigers zullen een bewijs moeten kunnen voorleggen van een negatieve coronatest van maximaal 48 uur oud. Dat geldt ook voor wie gevaccineerd is. 

Coronapas vanaf vandaag verplicht in Franse skistations

Vanaf vandaag is de coronapas verplicht in de skistations in Frankrijk en er zijn controles aan de skiliften. Dat meldt de organisatie DSF Domaines skiables de France, die de uitbaters van de 250 Franse skistations vertegenwoordigt.

De coronapas is er in de skistations verplicht vanaf 200 coronagevallen per 100.000 inwoners. "Vandaag zitten we op 350 gevallen", zei de voorzitter van DSF, Alexandre Maulin.

In Frankrijk is er, net als in verschillende andere Europese landen, een sterke stijging van het aantal COVID-19-gevallen. De woordvoerder van de Franse regering spreekt van een "duizelingwekkende" klim.

Teller aantal ontdekte besmettingen met omikronvariant in ons land staat op 9

In onze labo's zijn ondertussen 9 besmettingen met de omikronvariant vastgesteld. Dat heeft viroloog Emmanuel André bekendgemaakt op Twitter. Gisteren stond de teller nog op 5. De omikronvariant wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie bestempeld als "verontrustend", maar het is nog niet helemaal duidelijk hoe besmettelijk hij is of hoeveel zieker mensen ervan worden.

Jan Jambon: "Was niet de bedoeling om leerkrachten te schofferen

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) wilde leerkrachten niet schofferen, gisteren op de persconferentie na het Overlegcomité. Dat zegt zijn woordvoerder aan VRT NWS. Jambon zei dat de week voor de kerstvakantie - wanneer de basisscholen nu dicht moeten - "pedagogisch weinig impact heeft". Met veel kritiek vanuit het onderwijs als gevolg. 

“Het laatste wat Jan Jambon wil, is schofferen, wel integendeel", zegt zijn woordvoerder. "Hij heeft net veel respect voor leerkrachten. Maar het is toch beter om het onderwijs stil te leggen in een aanloop naar een vakantie dan midden in het jaar? In die laatste week ben je toch wat minder met kennisoverdracht bezig, en wordt er al eens een feestje gegeven. Is dat in elke school zo? Wellicht niet. Het was op geen enkele manier de bedoeling om leerkrachten te schofferen.”

Spanje gaat kinderen tussen 5 en 11 jaar vaccineren

Spanje gaat kinderen tussen de 5 tot 11 jaar vaccineren. Dat heeft het Spaanse ministerie van Volksgezondheid beslist. De kinderen zullen een dosis van het Pfizer-vaccin toegediend krijgen. De dosissen waarmee kinderen tussen vijf en elf jaar gevaccineerd zullen worden, komen op 13 december aan in Spanje.  Een dag later kan er al gestart worden met de vaccinatie van de kinderen.

Elke autonome gemeenschap in Spanje kan zelf beslissen hoe de vaccinatie wordt georganiseerd, de meeste kiezen voor vaccinatie in de scholen.Er bevinden zich zo’n 3,5 miljoen Spaanse kinderen in de leeftijdsgroep tussen de 5 en 12 jaar, diegene met een zwakkere gezondheid krijgen voorrang op een prik. Het coronavaccin voor kinderen in Spanje is niet verplicht. Het vaccin van Pfizer voor kinderen van 5 tot 11 jaar werd eind vorige maand goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau. 

Vlaamse Jeugdraad: "Dit krijgen we niet meer uitgelegd"

De Vlaamse Jeugdraad reageert zwaar ontgoocheld. "We hadden gehoopt de kans te krijgen om zelf protocollen uit te werken, maar ze laten ons links liggen", zegt voorzitter Amir Bachrouri. "Dit krijg ik niet meer uitgelegd aan de jongeren."

Deze maatregelen houden geen rekening met het mentaal welzijn van jongeren, stelt de Vlaamse Jeugdraad. "De verslagenheid bij jongeren is groot. Hun motivatie krijgt hierdoor alweer een ferme knauw. Het is voor veel jongeren bijlange niet evident." Bachrouri stelt dat er te hard gefocust wordt op sport als middel om het mentale welzijn te verhogen. "Waarom mag sporten wel nog, maar mag de Chiro geen knutselnamiddag organiseren?", zegt hij. "We hadden gehoopt dat de jeugdsector meer vertrouwen zou krijgen." De Vlaamse Jeugdraad stelt zich ook vragen bij het nut van een derde week kerstvakantie. "Het is nog drie weken vooraleer de verlengde kerstvakantie ingaat, en we weten dat tijdens een pandemie elke dag telt. We vragen ons af of die maatregel wel het verhoopte effect zal hebben."

Over het verbod op buitenschoolse activiteiten lijkt nog wat onduidelijkheid te bestaan. Scouts en Gidsen Vlaanderen gaat ervan uit dat activiteiten van de jeugdbewegingen kunnen doorgaan. Als die binnen plaatsvinden, moet dit vanaf 6 jaar met mondmasker. In de openlucht blijft het mogelijk om elkaar veilig te ontmoeten. "Eventuele beperkingen op buitenschoolse activiteiten werden niet meteen vermeld vanuit het Overlegcomité", stelt Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen. "De mogelijkheid om elkaar veilig buiten te blijven ontmoeten is voor kinderen en jongeren bijzonder betekenisvol, net in deze moeilijke en verwarrende periode."