Infrabel zet uitzonderlijk "spoorvrachtwagen" in bij aanleg elektrische bovenleidingen op spoorlijn Mol - Hasselt: werken op schema

Dit weekend zet Infrabel een spoorvrachtwagen in op het spoor tussen Mol en Hasselt, in Balen. Dat gebeurt niet zo vaak in ons land. Meestal wordt een werktrein ingezet. De spoornetbeheerder is op de lijn bezig met het aanleggen van elektrische bovenleidingen. Die werkzaamheden zijn ruim twee jaar geleden begonnen en liggen op schema. Al ruim 1.100 nieuwe bovenleidingspalen van de 1.250 zijn geplaatst. Eind volgend jaar moet alles klaar zijn.

Het traject tussen Mol en Hasselt is 58 kilometer lang. In totaal moeten 1.250 nieuwe bovenleidingspalen geplaatst worden en 300 kilometer aan kabels en draden afgerold worden. Tussen Balen en Hasselt zijn alle draden afgerold, behalve dan in de zones van de bruggen in Beringen, waar het volgend jaar zal gebeuren. Dat is alvast een traject van 50 kilometer. 

Rijdt op de weg én op sporen

Nu wordt het stuk van Balen tot Mol verder uitgerold. Daarvoor wordt dit weekend een spoorvrachtwagen ingezet. "Dat is een keuze van de aannemer", zegt Frédéric Petit van Infrabel. "Het is een voertuig dat ook over de weg kan rijden en daardoor flexibeler is. Het kan dan vlot waar het nodig is de sporen op. In België wordt dit nog niet zo vaak gebruikt. Meestal worden werktreinen ingezet." 

In Balen worden ook de motoren van slagbomen aan enkele overwegen vervangen of vernieuwd. "Voor het aanleggen van de bovenleidingen rijden er dit weekend geen treinen tussen Hasselt en Mol. Er zijn wel vervangbussen. We maken daar meteen ook gebruik van om hier en daar nog wat ouderhoud of herstellingen uit te voeren."

Lees voort onder de foto.

Tegen het einde van 2022 moet de hele spoorlijn tussen Mol en Hasselt van elektrische leidingen voorzien zijn. Dan kunnen treinen er elektrisch rijden. Het hele Limburgse spoorwegnet is dan ook volledig elektrisch voor wat reizigerslijnen betreft. Het gaat om een investering van 52,2 miljoen, waarvan de Vlaamse overheid 14,7 miljoen betaalt.

Meest gelezen