Kalf dood in Berendrecht: vermoedelijk niet doodgebeten, maar na overlijden aangevreten door vos

In een weide in Berendrecht (Antwerpen) werd een kalf dood teruggevonden met vraatsporen. Er werd meteen gedacht aan een wolf. Maar uit onderzoek van een veearts blijkt dat het dier al dood was, toen het gebeten werd. In de buurt vond het Agentschap Natuur en Bos (ANB) ook sporen van een vos. De eigenaar van het kalf wil wel dat het opnieuw onderzocht wordt. Hij gelooft niet in een natuurlijk overlijden.

"We doen twee keer per dag een controle", zegt dierenverzorger Leo Uytdewillighen. Hij vond het dode kalf gisteren. "Rond 13.30 uur kwam ik de hooiruif aanvullen met vers hooi en toen zag ik wat verder iets liggen in de wei. Dat bleek dan een dood kalf te zijn. Dat is toch even een shock. Je bent er toch elke dag met die dieren bezig." De dierenverzorger dacht meteen aan een wolf. "Alleen de ribben en het karkas liggen er nog." 

Maar na een autopsie van het kadaver is gebleken dat het kalf al overleden was en pas na zijn dood werd aangevreten. Naar alle waarschijnlijkheid is dat dan gebeurd door een vos, klinkt het bij het Agentschap voor Natuur en Bos. Vossen zijn aaseters, eten dus dode dieren, er zijn vossensporen gedetecteerd en ook het bijtpatroon is van een vos.

Doodsoorzaak onduidelijk

Waaraan het kalfje dan precies gestorven is, is nog niet duidelijk. Volgens de veearts heeft het niet lang geleefd, want de hoeven van het dier waren nog zacht.

De eigenaar, die anoniem wil blijven en niet wilde reageren, heeft volgens ANB het kadaver wel opgeëist voor een nieuw onderzoek. Hij gelooft niet dat het kalf een natuurlijke dood stierf.

Meest gelezen