Kerstmagie: dompel jezelf onder in kerstsfeer in 8 Vlaamse en 2 Waalse kastelen

In acht Vlaamse en - voor het eerst - twee Waalse kastelen gaat Kerstmagie vandaag van start. Tijdens een wandeling door de kastelen, word je verrast met beeld en muziek, uiteraard in het thema van Kerstmis. Wie een kasteel wil bezoeken moet wel tickets reserveren. Bezoekers moeten een Covid Safe Ticket hebben en een mondmasker is verplicht vanaf 6 jaar.

In Vlaanderen loopt Kerstmagie in de kastelen van Vlamertinge, Wijnendale (Torhout), Laarne, Huldenberg, Sint-Truiden, Hingene, Aartselaar en Westerlo. Voor het eerst zakt productiehuis Historalia ook af naar Wallonië, naar Corroy-le-Château in Gembloux en naar Château de Louvignies in Soignies.

Zitplaatsen

"We zijn opgelucht dat het spektakel nog altijd overal kan doorgaan na het Overlegcomité van gisteren", zegt Peter Mariën van Historalia. "Vorige week moesten we in laatste instantie nog zitplaatsen voorzien. Maar nu moesten we niets meer aanpassen. Alleen zullen ook kinderen vanaf 6 jaar een mondmasker moeten dragen."

De ticketverkoop loopt ook heel goed. "Het ging heel vlot, tot minister -president Jambon woensdag het Overlegcomité bijeenriep. Dan viel het plots twee dagen stil. Maar intussen zijn de tickets voor het kasteel in Westerlo zo goed als uitverkocht. Ook Laarne en Vlamertinge doen het goed. Tja, mensen zullen toch iets met hun kinderen willen doen."

Lees voort onder de foto.

De organisatie hoopt dat ze zoals gepland kunnen doorgaan tot 26 december, maar is ervan overtuigd dat een bezoek heel veilig is. "Mensen lopen door de kastelen in kleine groepjes. Er zijn ook voetknoppen voorzien, als er ergens een deur moet geopend worden of een voorstelling moet gestart worden. Er moeten dus ook geen deurklinken aangeraakt worden."

Coronaveilig

"Bij ons wordt er per kwartier een groep van 24 toegelaten. Aan het onthaal splitsen we die groep in 2", zegt coördinator aan het Kasteel van Laarne, Luc Pauwels. "Een ceremoniemeester begeleidt hen dan in het kasteel tijdens de hele tocht. Hij is waakzaam en ziet er op toe dat de mensen zeker de regels volgen."

Per uur worden 24 bezoekers toegelaten. Kerstmagie loopt tot en met 26 december. Er zijn 7650 plaatsen per kasteel. Een Covid Safe Ticket is verplicht. Alle bezoekers vanaf 6 jaar moeten een mondmasker dragen. 

Meest gelezen