Op het terrein van de Oxford High School hebben mensen bloemen neergelegd voor de 4 slachtoffers.
AFP or licensors

Ouders van tiener die 4 leerlingen doodschoot in Amerikaanse school, zelf aangeklaagd en opgepakt

In de Amerikaanse staat Michigan zijn de ouders opgepakt van de tiener die dinsdag 4 leerlingen doodschoot in een middelbare school. Ze worden aangeklaagd wegens onvrijwillige doodslag. Het komt zelden voor in de Verenigde Staten dat ouders worden aangeklaagd voor de misdaden van hun kinderen.

Afgelopen dinsdag opende een 15-jarige jongen het vuur in een middelbare school in Oxford, zo'n 60 kilometer ten noorden van de stad Detroit, in de staat Michigan. 4 leerlingen kwamen om het leven, 7 anderen raakten gewond.

De jongen zal vervolgd worden als een volwassene. Hij riskeert onder meer aangeklaagd te worden wegens moord, poging tot moord en terrorisme. Maar ook de ouders van de jongen zijn opgepakt. Zij worden aangeklaagd wegens onvrijwillige doodslag. Het komt zelden voor in de Verenigde Staten dat ouders worden aangeklaagd voor de misdaden van hun kinderen.

De 15-jarige jongen zou dinsdag een wapen gebruikt hebben dat hij enkele dagen daarvoor samen met zijn vader had gekocht. Op sociale media pronkte hij ermee, de begeleidende tekst luidde "my new beauty", vrij vertaald "mijn nieuwe speeltje".

Een leerkracht zou de jongen een dag voor de schietpartij ook betrapt hebben toen hij online naar munitie aan het zoeken was. De ochtend voor de schietpartij werden de ouders nog naar de school geroepen, nadat verschillende briefjes waren gevonden met onrustwekkende tekstjes op. De school zou er bij de ouders op aangedrongen hebben dat hun zoon dringend hulp nodig had. Maar de ouders zouden zich er toen tegen verzet hebben om de jongen die dag van school te sturen.

Even spoorloos

De ouders waren een dag spoorloos. Ze moesten zich vrijdag bij de rechtbank aanmelden, nadat ze waren aangeklaagd, maar deden dat niet. Er werd een opsporingsbericht uitgestuurd en zelfs een beloning van 10.000 dollar beloofd voor informatie over hen. Intussen zijn ze opgepakt in Detroit, nadat iemand hun auto had opgemerkt.

De advocaat van de ouders had eerder al gezegd dat ze hun stad niet waren ontvlucht, op de loop voor de politie, maar waren weggegaan voor hun eigen veiligheid.

Bekijk hieronder een reportage hierover uit "Het Journaal."

Videospeler inladen...

Meest gelezen