Schooldirecteur na uitspraak Jan Jambon over laatste week voor de vakantie: "U heeft geen respect voor ons"

"Een week met weinig pedagogische impact." Zo noemde Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) de week voor de kerstvakantie op de persconferentie na het Overlegcomité gisteren. Daar werd aangekondigd dat in die week de basisscholen al dicht gaan, om het coronavirus aan te pakken. Die uitspraak zet veel kwaad bloed binnen het onderwijs, ook bij directeur Gunter Aerts.

opinie
Gunter Aerts
Gunter Aerts is directeur van vrije lagere school Twinkelveld uit Puurs-Sint-Amands. Hij is ook lid van DCBaO (directiecommissie basisonderwijs van katholiek onderwijs Vlaanderen).

Gisteren was er (alweer) een persconferentie na (alweer) een Overlegcomité. Logisch, want de huidige coronasituatie in ons land heeft maatregelen nodig. Deze keer werd ik er écht kwaad van. Nee, niet over de maatregelen an sich. Daar spreek ik me niet over uit, dat laat ik graag aan experten en wetenschappers. Ieder zijn vak. Nee, ik wil me richten tot onze Vlaams minister-president, Jan Jambon.

Jan, in twee zinnen heeft u gisteren getoond hoe u denkt over het Vlaamse basisonderwijs. Uw uitspraken toonden aan dat u geen respect heeft voor deze sector en zelfs hun professionaliteit niet eens erkent. Weet u waar ik het over heb?

“De laatste week voor de kerstvakantie is een week met maar weinig pedagogische impact. Een kerstfeestje hier en nog wat voorlezen en weet-ik-veel-wat daar.”

Bekijk hier de uitspraken van Jan Jambon op de persconferentie:

Videospeler inladen...

Deze minachtende toon weegt voor een onderwijsprofessional zwaarder dan eender welke coronamaatregel. Ook de hypocrisie druipt ervan af. Vorige week, tijdens de voorleesweek, was voorlezen nog enorm belangrijk. Iets waar Vlaanderen op moest inzetten. Maar gisteren was het "maar" wat voorlezen.

Inzetten op welbevinden voor onze jeugd is (zoals bijna elk maatschappelijk probleem trouwens) een taak voor het onderwijs. Maar vandaag klinkt dat als ‘maar wat kerstfeestjes’.

Een zomervakantie moet korter omwille van leerachterstand. Maar een week vóór een vakantie heeft dan weer geen pedagogische impact.

U, als spreekbuis voor heel Vlaanderen, schoffeert een hele sector! Niet door uw maatregelen, maar door uw houding en taalgebruik. U richtte zich met die uitspraak wellicht naar ouders om hen gerust te stellen. Maar tegelijkertijd maakte u het basisonderwijs tot uw gewestelijke kinderopvang. 

En ja, door deze publieke onderwaardering moet men in het onderwijs weer vechten tegen vooroordelen en onwetendheid. Proficiat, op die manier draagt u ook nog mooi bij aan het lerarentekort. Maar dat verhaal lees ik u wel eens een andere keer voor.

Reactie Jan Jambon

“Het laatste wat Jan Jambon wil, is schofferen, wel integendeel", zegt zijn woordvoerder aan VRT NWS. "Hij heeft net veel respect voor leerkrachten. Maar het is toch beter om het onderwijs stil te leggen in een aanloop naar een vakantie dan midden in het jaar? In die laatste week ben je toch wat minder met kennisoverdracht bezig, en wordt er al eens een feestje gegeven. Is dat in elke school zo? Wellicht niet. Het was op geen enkele manier de bedoeling om leerkrachten te schofferen.”

Meest gelezen