Vlaanderen beslist coronaschade voor bedrijven weer te vergoeden

Ondernemers die schade oplopen door de nieuwe coronamaatregelen zullen daarvoor vergoed worden door de Vlaamse overheid. Maandag zou ook de federale regering steunmaatregelen treffen.

Sommige ondernemers moeten hun activiteiten verplicht stopzetten, andere zullen omzetverliezen lijden. Vlaams minister van Economie Hilde Crevits stelt daarom twee maatregelen voor. Het gaat om het Vlaams beschermingsmechanisme en overbruggingsleningen die terugbetaald moeten worden op 2 of 3 jaar tijd.

Crevits: "Wie sterke hinder ondervindt door overheidsmaatregelen, moeten we beschermen." Het gaat dan om ondernemers in onder andere de eventsector, discotheken, feestzalen, bus- en personenvervoer, grote vakantiewoningen en jeugdherbergen, reisbureaus, bioscopen of professionele indoorsportclubs.

De steun kan oplopen tot 60.000 euro voor de grootste bedrijven, en het is de bedoeling om ditmaal strikter te controleren. Het omzetverlies moet worden aangetoond aan de hand van de btw-aangiften en een attest van een externe boekhouder. Er wordt geraamd dat daarvoor circa 25 miljoen euro nodig zal zijn.

De federale regering denkt ook na over steunmaatregelen. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke gaf al aan dat de regering De Croo maandag samenzit om daarover beslissingen te nemen.

 

Meest gelezen