Valérie Pécresse
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Valérie Pécresse verkozen als Franse presidentskandidaat van centrumrechtse Les Républicains

In Frankrijk werd Valérie Pécresse verkozen als de kandidaat voor de centrumrechtse partij Les Républicains (LR) bij de komende presidentsverkiezingen. Dat heeft de partij bekendgemaakt.  Pécresse is de eerste vrouw die de partij voordraagt als presidentskandidaat.

Pécresse haalde het tijdens de tweede ronde van de partij Les Républicains (LR) bij de voorverkiezingen van Eric Ciotti. Ze wist 60,95 procent van de stemmen binnen te halen. Pécresse had de steun gekregen van de kandidaten die tijdens de eerste ronde waren afgevallen, onder wie oud-brexitonderhandelaar Michel Barnier en ex-minister Xavier Bertrand.

Het is voor het eerst dat de centrumrechtse partij een vrouwelijke presidentskandidaat naar voren schuift. De partij leverde eerder al presidenten als Sarkozy, Chirac en De Gaulle.  Pécresse is momenteel presidente van de regionale raad van Ile-de-France, de regio waartoe ook de hoofdstad Parijs behoort. Ze maakt deel uit van de sociaal-liberale vleugel van de gaullistische partij. De 54 jarige Pécresse was eerder al minister onder president Nicolas Sarkozy. 

"Alles geven" voor de presidentsverkiezingen

Pécresse beloofde in een eerste toespraak "alles te geven" tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen (zie video hieronder). "We gaan de Franse trots herstellen en de Fransen beschermen", verklaarde de gewezen minister van Hoger Onderwijs (2007-2011) en Begroting (2011-2012).

Tijdens de presidentsverkiezingen neemt het ze op tegen onder andere de radicaal-rechtse kandidaten als Marine Le Pen en Eric Zemmour en wellicht ook tegen huidig president Emmanuel Macron. Die moet zich officieel nog wel kandidaat stellen. De eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen vindt op zondag 10 april plaats.

Videospeler inladen...
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen