Zeker dertig doden bij terroristische aanval op bus in Mali

In Mali zijn bij een aanval op een bus minstens 30 mensen om het leven gekomen. Dat hebben lokale overheden gemeld. De aanslag werd nog niet opgeëist, maar zou vermoedelijk uitgevoerd zijn door jihadisten.

De terroristische aanval gebeurde in de buurt van Bandiagara, in de regio Mopti, centraal gelegen in het land. "Minstens 30 Malinese burgers zijn gedood door terroristen",  meldden lokale ambtenaren, die anoniem wensen te blijven. "De passagiers van een transportvoertuig werden met machinegeweren beschoten en het voertuig werd in brand gestoken."  Er zouden volgens de overgangsregering ook 17 gewonden gevallen zijn. 

De meeste slachtoffers zouden vrouwen zijn op weg naar de plaatselijke markt, dat meldde het lokale nieuwsagentschap EFE. Volgens het nieuwsagentschap zouden gewapende mannen de banden platgeschoten hebben en de bus daarna onder vuur genomen hebben. 

"Alle maatregelen nemen om daders te straffen"

De overgangsregering in Mali heeft veiligheidstroepen naar de plaats van het misdrijf gestuurd. "Alle maatregelen zullen genomen worden om de daders van deze verachtelijke daad te arresteren en te straffen", klonk het in een verklaring van de regering. 

In Mali zijn verschillende gewapende groeperingen actief, die gelieerd zijn aan terreurorganisaties als Islamitische Staat of al-Qaida. In het land is een VN-missie actief die stabiliteit moet brengen. Aan die vredesmissie (MINUSMA) neemt ook België deel, net als aan de trainingsmissie van de EU (EUTM).

Meest gelezen