radio 2

Maar 60 procent van de bussen en trams van De Lijn rijdt door vakbondsactie

De christelijke en socialistische vakbond houden een nationale actiedag. Ook heel wat bus- en tramchauffeurs van vervoersmaatschappij De Lijn doen mee. Het gevolg is dat 40 procent van de bussen en trams niet zal rijden. Uit informatie van De Lijn die nu al beschikbaar is op de website, lijkt de hinder wel groter te worden op tramlijnen dan op buslijnen.

Gemiddeld genomen zal 60 procent van de bussen en de trams vandaag uitrijden. Vervoersmaatschappij De Lijn raadt de reizigers aan de website te checken, daar staat nu al op welke bussen en trams uitrijden en welke niet. 

Woordvoerder Marco Demerling: "Het advies is te surfen naar de website van De Lijn, daar kunnen reizigers doorklikken naar een pagina over de verwachte hinder en daar kunnen ze het nummer van hun lijn intikken. Zo kunnen ze zien of hun rit wel of niet uitrijdt. We zullen proberen overal te rijden, maar de frequenties kunnen van regio tot regio verschillen."

Zo lijkt het er bijvoorbeeld op dat er in de stad Antwerpen en aan de kust maar weinig trams zullen rijden. In Gent lijkt het verschil tussen tram- en buslijnen minder uitgesproken. Over het algemeen zal er op stadslijnen meer hinder zijn dan voor het streekvervoer. 

"Prioriteit aan schoolritten"

Heel wat scholieren, vooral uit middelbare scholen, zullen niet blij zijn met de actie. Maar de vakbond wijst erop dat De Lijn nu op voorhand moet communiceren over ritten die wel of niet rijden, of een alternatieve dienstverlening moet uitwerken. Stan Reusen van de socialistische vakbond: "Als mensen vertrouwen op het openbaar vervoer en daar wordt dan actie gevoerd, dan begrijpen we dat dat voor hen hinder veroorzaakt.  Maar we raden hen aan de website van De Lijn te raadplegen." Nog volgens Reusen wordt door de Lijn ook prioriteit gegeven aan schoolritten. 

De christelijke en socialistische vakbonden ACV en ABVV betogen in Brussel omdat ze vrije onderhandelingen willen over loonsverhogingen én ze betogen voor de vrijheid van vereniging en de vrijheid van actie. Ze zijn ook bezorgd om de koopkracht.  De liberale vakbond ACLVB staakt ook, maar betoogt niet mee.

Meest gelezen