Nicolas Maeterlinck

Betoging tegen coronaregels: 20 personen opgepakt, 6 gewonden, politievoertuigen beschadigd

In Brussel hebben volgens de politie zo'n 8.000 mensen deelgenomen aan een nieuwe betoging tegen de coronamaatregelen. De optocht zelf is relatief rustig verlopen, al heeft de politie op het einde het waterkanon ingezet en traangas gebruikt tegen een groep relschoppers. Twintig relschoppers zijn opgepakt. Vier betogers en twee politiemensen zijn naar het ziekenhuis gebracht voor verzorging. Verschillende politievoertuigen raakten beschadigd. In de vooravond werd er door een 100-tal mensen nog actiegevoerd aan de gebouwen van de RTBF. 

De "betoging voor de vrijheid" was rond 13 uur van start gegaan aan het Noordstation. Verschillende organisaties hadden onder meer via Facebook en andere sociale media opgeroepen tot deze nieuwe betoging. Het ging om een andere organisatie dan twee weken geleden, toen een grote betoging uit de hand liep. Er liepen meer Franstaligen mee dan toen; de betoging vond plaats onder de noemer "Marche pour la Liberté Acte 2" (mars voor de vrijheid, deel 2) en "Belgium United for Freedom" (België samen voor vrijheid). 

De optocht verliep vrij rustig, op het einde moest de politie wel even het waterkanon inzetten om betogers op afstand te houden:

Videospeler inladen...

Vrijheid was het codewoord bij de deelnemers. Sommigen zijn tegen alle coronamaatregelen gekant, anderen enkel tegen bepaalde maatregelen zoals de mondmaskerplicht vanaf 6 jaar. Ook het Covid Safe Ticket, de coronapas die bewijst dat je dubbel bent gevaccineerd en die je nodig hebt voor bepaalde dingen, vindt weinig genade bij de betogers. 

Ze richten zich tegen de politieke wereld, maar ook tegen wetenschappers, virologen en de klassieke media, die ze wantrouwen. De meesten zijn ook tegen vaccinatie, of toch zeker een verplichte vaccinatie: iedereen moet de vrijheid hebben om daarover zelf te beslissen, klinkt het. 

"De overgrote meerderheid heeft geen geweld gebruikt, het was een kleine groep jongeren die de politie lastigviel", vertelt reporter Ann De Bie:

Videospeler inladen...

Relletjes op het einde

Opvallend: er liepen ook brandweermannen in uniform mee in een betoging die de overheid viseert. De brandweerlui zouden naar eigen zeggen meegedaan hebben om deelnemers te beschermen tegen de politie. 

Zoals eerder aangekondigd liepen ook brandweermannen in uniform mee in de betoging:

Videospeler inladen...

Terwijl de betoging zelf grotendeels rustig was verlopen, kwam het op het einde dan toch tot schermutselingen toen een groep betogers strandde op een wegversperring met politie aan Schuman. Ondanks pogingen van brandweerlui om de gemoederen te bedaren, liep het uit de hand. Groepjes manifestanten bekogelden de politie met projectielen en schoten vuurwerk af naar de ordediensten, die het waterkanon inzetten en traangas gebruikten.

De demonstranten zouden op het einde verschillende wegen zijn uitgegaan: een deel richting Jubelpark waar de sfeer vrij rustig bleef, en een ander deel richting de wegversperring om de confrontatie op te zoeken.  

Na betoging nog kleine actie aan gebouwen RTBF en VRT

Rond 18 uur, na de betoging, zijn nog een 100-tal mensen naar de gebouwen van de openbare omroepen RTBF afgezakt. Daar was met een flyer toe opgeroepen tijdens de betoging. De actievoerders willen naar eigen zeggen aanklagen dat "de media de bevolking manipuleren en voorliegen".  De politie kon maar net verhinderen dat de betogers het terrein zouden opkomen. 

"Ze willen door de RTBF gehoord worden omdat ze vinden dat de RTBF leugenachtig is", zegt VRT-journalist Yves Borms. "Ze zeggen dat ze hun eigen experts hebben en willen in de uitzending van RTBF hun verhaal doen. Opvallend is ook dat veel gezondheidswerkers hier zeggen dat ze niet gevaccineerd willen worden en dat het een schande is dat ze binnenkort geschorst zullen worden omdat ze niet gevaccineerd zijn." 

Videospeler inladen...

20 betogers opgepakt

Na de betoging zijn 20 betogers die betrokken waren bij incidenten, opgepakt.  Verschillende politiecombi's raakten beschadigd en er is ook straatmeubilair vernield.  Vier betogers en twee politieagenten zijn gewond geraakt en moesten voor verzorging naar het ziekenhuis.  

Twee weken geleden vond er ook al een protestmars plaats in de hoofdstad. Toen daagden zowat 35.000 deelnemers op, al waren dat er volgens de organisatoren van Samen voor Vrijheid veel meer. Ook toen liep het protest uit de hand met rellen. 

European Jewish Association reageert vol afschuw op gele ster

De European Jewish Association heeft intussen vol afschuw gereageerd op de afbeelding van een gele ster die door sommige betogers gedragen werd. "Het is moeilijk te zeggen hoe fout dit is", zegt rabbi Menachem Margolin, voorzitter van de European Jewish Association. 

"Ik heb moeite om de gelijkenis te zien tussen gevraagd worden om een vaccin te nemen tijdens een pandemie, of de gevolgen te dragen als je dat niet doet, en tussen het systematisch uitmoorden van zes miljoen Joden in vernietigingskampen, gaskamers of massale schietpartijen aan open graven", aldus Margolin.

"Aan wie marcheerde met een grote gele ster, zeg ik dit: doe dit niet. Hoe je je ook voelt over de coronabeperkingen, niemand tatoeëert jouw armen, niemand drijft jou op veewagens, en niemand wil dat jij, jouw familie en jouw geliefden sterven. Zorg er in de eerste plaats voor dat je kennis vergaart en dat je weet wat deze gele ster werkelijk vertegenwoordigt", aldus de rabbi.

Nicolas Maeterlinck
foto VRT
Nicolas Maeterlinck

Meest gelezen