Coronablog - Plots 183 omikrongevallen in Denemarken, microbioloog Herman Goossens bezorgd over nieuwe variant

De situatie in deze fase van de pandemie is verwarrender en moeilijker dan een jaar geleden door de omikronvariant, zegt microbioloog Herman Goossens. Het gaat waanzinnig snel met die nieuwe variant van het coronavirus, maar voorlopig zien we geen toename op intensieve zorg of meer overlijdens, zegt intussen dokter Hugo Tempelman, die mee onderzoek doet naar de variant in Zuid-Afrika. In Denemarken is het aantal bevestigde gevallen van omikron plots gestegen naar 183. Volg alles in onze coronablog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Plots 183 omikrongevallen in Denemarken: "Zorgwekkende ontwikkeling"

Het aantal bevestigde gevallen van de nieuwe omikronvariant is in Denemarken plots opgelopen tot 183. "Een zorgwekkende ontwikkeling", zegt de Deense publieke gezondheidsdienst SSI. Bij de laatste telling op vrijdag had Denemarken nog 18 bevestigde gevallen en 42 verdachte gevallen. In 48 uur zou dat aantal dus meer dan verdrievoudigd zijn. 

"We zien nu ook besmettingsketens bij mensen die niet op reis zijn geweest en geen contact hebben gehad met reizigers", zegt Hendrik Ullum, directeur van het SSI. 

Denemarken heeft een goed ontwikkeld opsporingssysteem voor de verschillende types van Covid-19, een van de beste in Europa. Dat systeem wil Denemarken nu ten volle benutten om de omikronvariant zo lang mogelijk tegen te houden. "Hoe meer tijd we winnen, hoe meer kans om intussen meer mensen te vaccineren", zegt Ullum. 

Intussen is de omikronvariant nu ook gevonden in 15 Amerikaanse staten  - gisterenmorgen was er nog sprake van 6 staten. In het Verenigd Koninkrijk zijn er intussen ongeveer 250 bevestigde gevallen. 

We zien nu ook besmettingsketens bij mensen zonder link met reizen of reizigers

Hendrik Ullum van de Deense gezondheidsdienst

Microbioloog Herman Goossens bezorgd over omikron: "Er spelen drie parameters mee"

Hoe groot is de dreiging die uitgaat van de nieuwe omikronvariant? Hugo Tempelman, arts in Zuid-Afrika, zei vanmorgen dat hij “voorlopig opgelucht” is omdat er daar nog geen grote stijging is in het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens, maar microbioloog Herman Goossens is er in “De zevende dag” minder gerust op. 

Hij noemt de situatie in deze nieuwe fase van de pandemie, met omikron, “verwarrender, meer onzeker en moeilijker dan een jaar geleden”, omdat we toen beter wisten waar we aan toe waren.

Een variant die 50 procent besmettelijker is, is gevaarlijker dan een variant die 50 procent dodelijker is

Herman Goossens

Volgens Goossens zijn er drie parameters die een rol spelen bij het inschatten van het risico van de omikronvariant. “Eerst is er de besmettelijkheid, en die ligt hoger dan bij de deltavariant. Ten tweede is er de ziekmakendheid en mortaliteit. Dat zou meevallen, maar ik heb daar mijn bedenkingen bij. Een variant die 50 procent besmettelijker is, is gevaarlijker dan een variant die 50 procent dodelijker is. Dat heeft in absolute cijfers namelijk een grotere impact."

"Tot slot is er de kwestie of de nieuwste variant de bestaande immuniteit kan ontwijken. Ook daar zien we verontrustende informatie, zowel vanuit Zuid-Afrika als uit het Verenigd Koninkrijk. Dus we maken ons zeker zorgen.”

Maar om nu te zeggen dat nieuwe variant alles weer zal veranderen, is het anderzijds ook te vroeg, zegt Goossens nog. Daarvoor moeten we de komende weken afwachten. Op dit moment worden nog volop nieuwe klinische data verzameld over de nieuwe variant. 

Bekijk het gesprek in "De zevende dag" hier:

Videospeler inladen...

Katholiek Onderwijs Vlaanderen komt met advies na massa vragen over mondmaskerplicht

De weerstand tegen de mondmaskerplicht vanaf zes jaar is bij veel ouders groot. Leerkrachten en directies in het basisonderwijs worden dan ook overstelpt met vragen en zelfs bedreigingen om scholen in gebreke te stellen.

Lieven Boeve, de topman van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen, roept nu directies en ouders op om er samen voor te zorgen dat de mondmaskerplicht in de scholen gerespecteerd wordt.

Lees meer in dit artikel: 

Politie zet waterkanon in tijdens betoging tegen coronamaatregelen

In Brussel heeft de politie het waterkanon en traangas ingezet op het einde van een "betoging voor de vrijheid" tegen de coronamaatregelen. Het grootste deel van de mars verliep relatief rustig, maar op het einde raakte een groepje heethoofden slaags met de ordediensten aan een wegversperring in de buurt van Schuman. Er namen volgens de politie zowat 8.000 mensen deel aan de betoging. 

Lees meer in dit artikel: 

Minister-president Jambon over binnenspeeltuinen die pas gisteren hoorden dat ze moesten sluiten: "Mijn excuses"

Minister-president Jan Jambon (N-VA) begrijpt de frustratie bij de binnenspeeltuinen, die pas gisteren - bij de publicatie van het koninklijk besluit - te horen kregen dat ook zij moesten sluiten. Sommige speeltuinen zijn daardoor gisteren nog één uur open gegaan, want om 11 uur moesten ze dicht.

Videospeler inladen...

"Het is de eerste minister (Alexander De Croo van Open VLD, red.) die de maatregelen voorstelt", zegt Jambon daarover op de Antwerpse regionale zender ATV. "Dat element is daarin vergeten. Ik had dat nog kunnen aanvullen, maar ik heb dat niet gedaan. Mijn excuses daarvoor. Er zijn een hele rij maatregelen. Als je daar dan één elementje in vergeet, is dat heel erg voor die betrokken sector natuurlijk."

"Het journaal" ging gisteren bij de opening langs bij een binnenspeeltuin en zag vooral ontgoocheling:

Videospeler inladen...

"Waarom heb je expertengroep als je er niet naar luistert?": Vooruit-voorzitter haalt hard uit

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau steunt zijn minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit), die na het Overlegcomité vrijdag zei dat hij het compromis rond de coronamaatregelen "teleurstellend" vond. "Waarom zijn er experten, als je er keer op keer niet naar luistert? Waarom is er een Overlegcomité als het niets beslist?", zegt Rousseau in "De zevende dag". "Er is geen draagvlak voor deze shitshow."

Ontdek hier meer:

Videospeler inladen...

Corona-uitbraak op cruiseschip in de buurt van New Orleans

Op een Noors cruiseschip, dat op weg is naar de Amerikaanse stad New Orleans, zijn tien coronabesmettingen vastgesteld. Het schip zou dit weekend aankomen naar de stad. 

Het schip vertrok op 28 november uit de stad New Orleans en bezocht de landen Belize, Honduras en Mexico. Er bevinden zich meer dan 3200 passagiers aan boord, onder wie tien besmet met het coronavirus. 

Wanneer de passagiers in New Orleans van boord gaan, worden ze getest. Wie positief test, moet in isolatie. Ze kunnen thuis in isolatie gaan of op een plaats die de cruisemaatschappij ter beschikking stelt. Over de toestand van de besmette passagiers heeft het cruiseschip niets bekendgemaakt. 

Aan de start van de coronacrisis vonden er verschillende besmettingen plaats op grote cruiseschepen. Een aantal schepen mocht toen niet aanleggen, de passagiers werden gedwongen om in quarantaine te gaan. Sommige mensen die erg ziek werden, moesten in brancards toch van de schepen gehaald worden om naar het ziekenhuis gebracht te worden. 

Duitsland maakt 20 bedden op intensieve zorg vrij voor Belgen

In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen gaan de ziekenhuizen 20 bedden op intensieve zorg vrijhouden voor Belgische coronapatiënten. Dat heeft de Vlaamse arts Hugo Van Aken, medisch directeur van het Universitair Ziekenhuis in Munster, bevestigd in "De zevende dag". 

Dat hoeft daarom nog niet het begin te betekenen van een toestroom van patiënten uit België, voegt hij eraan toe: "Als die 20 bedden vol zijn, zal er opnieuw gediscussieerd moeten worden." De situatie in Duitsland is nijpend, "maar in tegenstelling tot België en Nederland denk ik dat we nog relatief goed zitten", aldus nog Van Aken. 

Duitsland heeft een groot aantal bedden in de intensieve geneeskunde: 34 per 100.000 inwoners, en is daarmee een van de koplopers in Europa. Duitsland doet daarmee dubbel zo goed als België, met 17,5 per 100.000. Ons land doet het dan weer beter dan pakweg Nederland. 

Bekijk hier het fragment uit "De zevende dag": 

Videospeler inladen...

Afscheidnemend bondskanselier Merkel roept in tv-toespraak op tot solidariteit in strijd tegen "verraderlijk virus"

De afscheidnemende Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft in haar laatste wekelijkse videoboodschap opgeroepen tot solidariteit in de strijd tegen het coronavirus. Ook heeft ze nogmaals het belang van vaccinatie beklemtoond. Woensdag draagt Merkel haar functie over aan sociaaldemocraat Olaf Scholz.

"We bevinden ons midden in de vierde golf van de pandemie, in een zeer ernstige situatie. In sommige delen van het land kan de toestand alleen maar dramatisch worden genoemd", zei Merkel gisteren in haar videoboodschap. "Neem dit verraderlijke virus zeer ernstig."

Ze riep tot slot op tot een gezamenlijke inspanning om de komende weken door te komen. "Ik wens ten zeerste dat we daar samen in zullen slagen." Ze dankte ook de "grote meerderheid" van de Duitsers die zich aan de coronamaatregelen houdt. Het was de laatste keer dat ze zich tot de Duitsers richtte, met een woord van dank en kerstwensen.

Merkel heeft er sinds 2006 een gewoonte van gemaakt om zo goed als wekelijks een videoboodschap te publiceren waarin ze zich tot de burgers richt. In totaal heeft ze meer dan 600 video's opgenomen. De christendemocratische politica draagt de functie van bondskanselier woensdag over aan de sociaaldemocraat Olaf Scholz. Merkel heeft zestien jaar lang de Duitse regering geleid.

Bekijk hier een fragment uit de toespraak van Merkel:

Videospeler inladen...

Ouderverenigingen: "Begrip voor extra week vakantie, maar velen vragen zich af waarom er nog twee weken wordt gewacht"

Ouders hebben over het algemeen begrip voor de maatregel om een extra week vakantie te plannen om het coronavirus aan te pakken. "Al vragen de meesten zich af waarom er nog twee weken wordt gewacht", zegt Hannelore Lambrighs, coördinator van KOOGO, een koepelvereniging van ouderverenigingen, in "De ochtend" op Radio 1. "Zeker ouders van wie de kinderen nu in quarantaine zitten, begrijpen het niet echt. Eer hun kind uit quarantaine is, gaat de week vakantie in. De meesten begrijpen niet waarom het dan pas is."

"Anderzijds is het wel makkelijk om nog een oplossing te zoeken", zegt ze. "Ik weet niet of de tijdelijke werkloosheid - die mogelijk wordt voor ouders - de ideale oplossing is. Zo'n werkloosheid heeft ook nadelen. Niet iedereen heeft het makkelijk om rond te komen tegen het einde van de maand. Bij vorige bevragingen zagen we dat het toch vaak de grootouders zijn die de kinderen opvangen. We verwachten dat dat nu weer het geval zal zijn."

Ook over de mondmaskers vanaf 6 jaar komen er vooral begripvolle reacties, zegt Lambrighs nog. "Niemand is er blij mee, er is bezorgdheid, maar de meesten hebben er wel vertrouwen in dat de leerkracht het goed gaat aanpakken."

Meest gelezen