AFP or licensors

Franse presidentskandidaat Eric Zemmour belaagd tijdens eerste -door geweld ontsierde- campagnemeeting

In Frankrijk is de eerste campagnebijeenkomst van de radicaal-rechtse presidentskandidaat Eric Zemmour gepaard gegaan met geweld. Aanhangers van Zemmour sloegen activisten in elkaar die tijdens de meeting waren opgestaan met een T-shirt met het opschrift "Nee tegen racisme". Zemmour zelf werd door iemand uit het publiek vastgegrepen.  

Het voorbije weekend wordt gezien als de officieuze start van de campagne voor de Franse presidentsverkiezingen, die volgend jaar in april worden gehouden. Verschillende kandidaten hielden meetings, onder wie dus de radicaal-rechtse Eric Zemmour, voor wie het de eerste echte politieke meeting ooit was. 

Bekijk hier de beelden van de tumultueuze eerste campagnebijeenkomst van Eric Zemmour:

Videospeler inladen...

Hij sprak zijn aanhangers toe in Villepinte, ten noorden van Parijs. Daar maakte hij de naam bekend van zijn partij: "Reconquête" (herovering). En ook de verkiezingsslogan: "Impossible n'est pas français" (-het woord- onmogelijk is geen Frans), een uitdrukking die wordt toegeschreven aan Napoleon Bonaparte . 

"De inzet is enorm'

De meeting werd bijgewoond door duizenden mensen. "Jullie zijn met 15.000 vandaag. 15.000 Fransen die de politieke correctheid, de dreigementen van extreemlinks en de haat van de media hebben getrotseerd", sprak de gewezen journalist Zemmour hen toe. "De inzet is enorm. Als ik win, zal dat het begin zijn van de herovering van het mooiste land ter wereld."

De radicaal-rechtse politicus had voor de officiële aankondiging van zijn kandidatuur al een erg uitgebreide pre-campagne gevoerd. Daarin lanceerde hij een discours dat neerkomt op de afwijzing van immigratie en van de islam, omdat die volgens hem een bedreiging vormen voor "een Frans volk dat hier al 1.000 jaar is".

Anti-racismeactivisten belaagd

De bijeenkomst werd ontsierd door gewelddadige incidenten. Toen anti-racismeactivisten in de zaal gingen rechtstaan en hun T-shirt met het opschrift "Nee tegen racisme" lieten zien, kregen ze stoelen naar hun hoofd en werden ze geslagen en geschopt door aanhangers van Zemmour. Zeker twee actievoerders werden bebloed op straat gezet.

Zemmour zelf werd toen hij de zaal binnenkwam vastgegrepen door iemand uit het publiek, die zijn handen hardhandig om de hals van de presidentskandidaat sloeg. Veiligheidsmensen konden Zemmour snel ontzetten en de man afvoeren.  

Het Franse parket heeft een onderzoek ingesteld naar de gewelddadige incidenten tijdens de bijeenkomst.

Voor de start van de bijeenkomst had in Parijs ook al een manifestatie plaatsgevonden van tegenstanders van Zemmour. Volgens de politie waren daarbij 2.200 mensen aanwezig, de organisatoren hebben het over 10.000 betogers. Er werden twee deelnemers opgepakt. Daarnaast werden ook 46 tegenstanders van Zemmour opgepakt in Villepinte, omdat ze zich bevonden in een zone waar niet mocht worden gemanifesteerd.

Bekijk hier de beelden uit het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen