Radio 2

Betogers protesteren tegen de verkoop van Gentse arsenaalsite

In Gent hebben actievoerders betoogd tegen de verkoop van de Arsenaalsite. De site was lange tijd in handen van vervoersmaatschappij NMBS, maar stond de laatste jaren leeg. Anderhalve maand geleden werd de site verkocht aan enkele ondernemers. "De overheid had die grond nooit mogen verkopen. Die behoort toe aan de gemeenschap", zegt actievoerder Raf Verbeke.

"Iedereen werkt, behalve deze lege site", staat geschreven op een groot spandoek aan de Gentse Arsenaalsite. Die site werd onlangs verkocht aan enkele West-Vlaamse ondernemers. Actievoerders hebben het spandoek er opgehangen om zo te protesteren tegen de verkoop van de site. "Die verkoop is niet eerlijk", klinkt het bij actievoerder Raf Verbeke. "Zelfs als die nieuwe eigenaars niets met de site doen, zal die site hun winst opleveren. Ze krijgen namelijk grondrente, zonder dat ze er zelf verdienste aan hebben."

Het is dankzij investeringen en arbeid van de gemeenschap dat de nieuwe eigenaars grondrente kunnen maken

Actievoerder Raf Verbeke

"Banken en financiële groepen speculeren zo op een grond die eigenlijk in gemeenschapsbezit zou moeten zijn", legt Verbeke uit. "Het is dankzij investeringen en arbeid van de gemeenschap dat de nieuwe eigenaars grondrente kunnen maken. Maar we geven niet op. We bekijken nu hoe we een volksraadpleging kunnen houden waarbij mensen zelf mogen nadenken over de verkoop van publieke gronden."

Volksraadpleging

De site was voor de verkoop in handen van vervoersmaatschappij NMBS. "Het was de plicht van de overheid om die grond zelf in handen te houden. De ontwikkelaars hebben nu alle macht,  en de overheid geeft zijn macht uit handen." Volgens Verbeke had de stad, of een andere overheid, die grond moeten ontwikkelen voor de gemeenschap zelf. "Ze hadden hier bijvoorbeeld sociale woningen kunnen bouwen."

Na de verkoop in oktober liet de stad weten dat het nog altijd juridische stappen kan zetten als het ziet dat er niet voldoende aandacht is voor de toekomstnota van de stad. "Wij vinden het ook belangrijk dat er aandacht is voor sociale woningbouw, maar ook andere thema's zoals erfgoed, publieke ruimte staan beschreven in die nota", klonk het toen bij burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD).

Meest gelezen