Bob Dole
Copyright Dennis Van Tine/STAR MAX/IPx 2021

Gewezen Amerikaanse presidentskandidaat Bob Dole (98) overleden

De Amerikaanse politicus Bob Dole, die in 1996 de presidentskandidaat was voor de Republikeinse partij, is overleden. Dat heeft zijn familie gemeld. Dole stierf op 98-jarige leeftijd.

"Senator Robert Joseph Dole stierf vanmorgen vroeg in zijn slaap. Bij zijn dood, op 98-jarige leeftijd, heeft hij de Verenigde Staten 79 jaar trouw gediend", klonk het in een verklaring van zijn familie.

In februari had Dole aangekondigd dat hij behandeld zou worden voor vergevorderde longkanker. De Amerikaanse president Joe Biden bracht toen een bezoek aan Dole.

Kopstuk Republikeinen

Bob Dole was tientallen jaren lang een van de kopstukken van de Republikeinse partij. In 1976 was hij de running mate van presidentskandidaat Gerald Ford, die verloor van Jimmy Carter.
 
Twintig jaar later, in 1996, deed hij zelf een gooi naar het presidentschap. Maar Dole moest het onderspit delven tegen de Democraat Bill Clinton.

Hij combineerde een talent voor compromissen met bijtende humor. 

Dole zat ook 35 jaar lang in het Congres. Van 1961 tot en met 1969 zat hij in het Huis van Afgevaardigden. Daarna maakte hij de overstap naar de Senaat, waar hij bleef zitten tot 1996.

Dole werd in die periode beschouwd als een van de meest invloedrijke parlementsleden. "Hij combineerde een talent voor compromissen met bijtende humor", schrijft het Amerikaanse nieuwsagentschap AP.

Na zijn politieke carrière zette hij zich in voor oorlogsveteranen. Dole had tijdens de Tweede Wereldoorlog zelf nog deel uitgemaakt van het Amerikaanse leger.  Hij raakte in 1945 levensgevaarlijk gewond toen hij in het noorden van Italië geraakt werd door een granaatscherf. Het herstel duurde drie jaar, maar Bob Dole kreeg nooit het gevoel in zijn rechterhand terug. 

Meest gelezen