Hasseltse cardioloog over bibberzwemmen in het Kapermolenbad: "Gunstig effect op immuunsysteem"

Een honderdtal onbevreesde ijsberen trok vandaag naar het olympisch buitenbad van Kapermolen voor de eerste winterduik van het seizoen. In Hasselt kunnen durvers elke zondagvoormiddag van december, januari en februari bibberzwemmen. Ook cardioloog Yves Van Belle is steevast van de partij: “Er zijn studies die aantonen dat winterzwemmen leidt tot een beter immuunsysteem.”

Wie houdt van een frisse duik kan de komende maanden elke zondagvoormiddag bibberzwemmen in Hasselt. Cardioloog Yves van Belle is alvast niet aan zijn proefstuk toe. “Ik heb thuis een niet-verwarmd zwembad waar ik minstens drie keer per week in plons om wakker te worden. Zodra het bibberzwemmen in het zwembad van Kapermolen van start gaat, ben ik er dus als de kippen bij."

Volgens de arts wijzen steeds meer wetenschappelijke studies erop dat jezelf regelmatig blootstellen aan koud water gezondheidsvoordelen met zich meebrengt.  "Er treedt een bloeddrukverlagend effect op en het cholesterolprofiel verbetert. Momenteel wordt er ook onderzoek uitgevoerd over de invloed van zwemmen in koud water bij mensen met suikerziekte. De gevoeligheid van de weefsels voor insuline wordt verhoogd, wat een gunstig effect op de behandeling zou hebben.”

(Lees verder onder de foto.) 

Er zijn gevallen bekend van personen die na een jarenlang gevecht tegen depressie, vrij van medicatie zijn geworden door regelmatig te gaan winterzwemmen.
Yves van Belle, cardioloog

Ook psychologisch valt er heel wat te winnen: “Er zijn gevallen bekend van personen die na een jarenlang gevecht tegen depressie, vrij van medicatie zijn geworden door regelmatig te gaan winterzwemmen. Vermoedelijk komt dat door de stijging van de natuurlijke gelukshormonen in het bloed. Zelf kan ik bevestigen dat ik me euforisch voel nadat ik uit het water kom. Een gevoel dat verslavend werkt!"

Risico's

Hoewel de effecten op het immuunsysteem gunstig zijn, is bibberzwemmen natuurlijk niet helemaal vrij van risico’s. “Als je overweegt om in koud water te zwemmen doe je dat de eerste keren best niet in je eentje. Dan is er altijd iemand bij je die kan helpen, in geval van nood. Verder is het geen goed idee om in één keer kopje onder te gaan: de koudeschok bij het springen kan tot verdrinking leiden. En blijf ook niet te lang in het water, enkele minuten volstaan voor de gunstige effecten. Tenslotte neem je na het zwemmen best geen hete douche. Droog je goed af, trek warme kleren aan en drink een warm drankje om je lichaamstemperatuur op een veilige manier te doen stijgen.”

Bibberzwemmers kunnen een plekje reserveren via de website van Hasselt

Meest gelezen