Minister-president Jambon na felle kritiek op onderwijsuitspraak: "Veel respect voor hen, wil me absoluut excuseren"

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) wil zich "absoluut excuseren" als hij iemand heeft gekwetst met zijn uitspraak over de week voor de kerstvakantie. Dat zegt hij in "VTM Nieuws". Jambon noemde die week er een met "weinig pedagogische impact" en kreeg daarvoor veel kritiek vanuit het onderwijs. "Ik heb enorm veel respect voor hen", zegt Jambon nu bij "VTM Nieuws". 

Minister-president Jambon probeerde op de persconferentie na het Overlegcomité vrijdag uit te leggen waarom er gekozen is om de school te sluiten in de week voor de kerstvakantie. "Die laatste week is er een met niet veel pedagogische impact", zei hij toen. "Een kerstfeestje hier en nog wat voorlezen en weet-ik-veel-wat daar. Ik heb dat zelf gezien, bij mijn kinderen en mijn kleinkinderen."

Bekijk hier de uitspraken van Jan Jambon op de persconferentie:

Videospeler inladen...

De uitspraak viel slecht binnen het onderwijs. Zo kroop Gunter Aerts, directeur van een lagere school in Puurs-Sint-Amands, in zijn pen voor een opiniestuk bij VRT NWS. "Deze minachtende toon weegt voor een onderwijsprofessional zwaarder dan eender welke coronamaatregel", zo schreef hij. "U, als spreekbuis voor heel Vlaanderen, schoffeert een hele sector! Niet door uw maatregelen, maar door uw houding en taalgebruik. U maakte het basisonderwijs tot uw gewestelijke kinderopvang."

De topman van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen, Lieven Boeve, reageerde ook. "Wij delen het onbegrip", zette hij op Twitter. 

Via zijn woordvoerder liet Jambon gisteren al aan VRT NWS weten dat het niet de bedoeling was om iemand te schofferen. "Maar het is toch beter om het onderwijs stil te leggen in een aanloop naar een vakantie dan midden in het jaar? In die laatste week ben je toch wat minder met kennisoverdracht bezig, en wordt er al eens een feestje gegeven. Is dat in elke school zo? Wellicht niet."

"Ik heb de kritiek gemerkt", zei Jambon vanmiddag zelf bij "VTM Nieuws". "Ik heb enorm veel respect voor het onderwijs. Mijn vader, broer, zus, ex-vrouw en vrienden staan erin. Als ik iemand heb gekwetst, dan wil ik mij absoluut excuseren. Dat was niet de bedoeling."

Kinderen verdwijnen niet van de wereld als je de scholen sluit. 

"Op tafel lag het voorstel om de scholen onmiddellijk voor twee weken te sluiten en dan weer een week te laten opengaan voor de vakantie", zegt Jambon. "Het compromis dat we bereikt hebben, is de kerstvakantie een week te vervroegen. Daarvan zeg ik dat de pedagogische impact groter was geweest bij het voorstel van de twee weken sluiting nu onmiddellijk."

Maar moet er niet nú ingegrepen worden in de scholen? "Kinderen verdwijnen niet van de wereld als je de scholen sluit. Wat gebeurt er dan? Ofwel gaan ze naar de noodopvang, waar verschillende klassen of bubbels door elkaar worden gehaald. Ofwel gaan ze naar de grootouders, wat ons nu geen goed idee lijkt. Ofwel blijven mensen thuis om voor de kinderen te zorgen, bijvoorbeeld mensen in de zorg. Dan krijg je alleen maar meer problemen daar. Nu is er nog twee weken tijd om je te organiseren."

Meest gelezen