Paus Franciscus bezoek Lesbos
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Paus Franciscus bezoekt Grieks vluchtelingenkamp: “Middellandse Zee wordt begraafplaats zonder grafstenen”

Paus Franciscus is op het Griekse eiland Lesbos om te pleiten voor betere opvang voor vluchtelingen en migranten. Hij bezocht er onder meer het Mavrovouni-kamp, waar meer dan 2.000 mensen in zeer moeilijke omstandigheden leven. Franciscus eist een einde aan wat hij "de ondergang van de beschaving” noemt. 

Paus Franciscus werd hoopvol onthaald door de migranten en vluchtelingen in het Griekse Mavrovouni-kamp. Ze hadden zich verzameld voor de tenten en containers. 

Franciscus wou niet vervoerd worden, maar wandelde langs de mensen en nam tijd om hen en de kinderen te begroeten, zonder mondmasker. “Welkom”, “We houden van je”, riepen de mensen hem toe. 

"Middellandse zee verandert in zee van doden"

De paus hield ook een uitvoerige toespraak over de reden van zijn bezoek. "De Middellandse Zee wordt een koude begraafplaats zonder grafstenen, als een spiegel van de dood", zei de paus tijdens zijn toespraak in het kamp.

"Laten we niet toestaan ​​dat de Middellandse Zee verandert in een desolate zee van doden, (...). Ik smeek u, laten we deze ondergang van de beschaving stoppen."

Bekijk hieronder de beelden van het bezoek van paus Franciscus aan het vluchtelingenkamp.

Videospeler inladen...

Ontroerd riep de paus ook op om "naar de gezichten van kinderen te kijken". "Laten we de moed hebben om ons te schamen voor hen, die onschuldig zijn en de toekomst vertegenwoordigen", drong hij aan. "Laten we niet te snel weglopen van de harde beelden van hun lichaampjes die op het strand liggen".

Laat ons niet weglopen van de harde beelden

Paus Franciscus

Hij had het verder over “de onverschilligheid, het cynisme en de desinteresse” die deze "mensen in de marge" veroordeelt tot de dood. Hij veroordeelde ook de politici die deze migratiecrisis uitbuiten. 

Paus Franciscus bezoek Lesbos
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Weinig veranderd in vijf jaar tijd

Paus Franciscus bracht vijf jaar geleden ook een bezoek aan Lesbos, het eiland dat intussen symbool staat voor de vluchtelingencrisis. Maar de paus zei dat er helaas weinig veranderd was sinds zijn vorige bezoek. 

Gisteren was de paus in nog Cyprus. Na zijn passage in Lesbos vliegt Franciscus naar Athene.  In het kader van zijn vijfdaagse doorreis in Griekenland werden twaalf Syrische vluchtelingen geherlocaliseerd naar Italië.

Paus Franciscus bezoek Lesbos
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen