Vlaams Belang Stekene protesteert bij Woonanker, het klaagt gebrekkige staat sociale woningen aan

Een delegatie van Vlaams Belang uit Stekene trok vandaag naar het hoofdkantoor van sociale huisvestingsmaatschappij Woonanker in Temse. Ze klagen er de gebrekkige staat van sommige sociale woningen aan. Er wordt wel gerenoveerd, maar daarbij loopt van alles mis, volgens de actievoerders. Woonanker zegt dat er niet wordt ingegaan op uitnodigingen tot een gesprek.

"We willen Woonanker laten weten dat ze dringend het roer moeten omgooien en mensen menselijker moeten behandelen", zegt Chris Verschueren (Vlaams Belang), gemeenteraadslid in Stekene. Samen met verschillende leden, ook gemeenteraadsleden, kwam hij naar Temse. "Er worden heel wat slechte woningen niet aangepakt. Ik begrijp wel dat niet alles tegelijk kan, maar mensen in de winter zonder verwarming laten zitten, dat kan niet."

Sommigen krijgen een gratis dampkap, anderen niet

Woonanker is intussen wel bezig met een grote renovatiecampagne van 1.800 woningen. "Dat juichen we toe, maar er loopt heel wat mis bij de manier waarop er gerenoveerd wordt. Sommige mensen hoeven een halve maand huur niet te betalen, ter compensatie, anderen krijgen dat niet. Sommigen krijgen dan weer een dampkap gratis, anderen niet, en nog anderen - die hun eigen materiaal niet kunnen uitbreken om het te houden - daarvan wordt het van de muur getrokken en kapot gesmeten."

"Onbewoonbare woning"

Er is volgens de actievoerders ook een schrijnend geval: "Ze hebben iemand uit zijn huis laten zetten. Die man heeft een jaar in een woning gewoond die onbewoonbaar was, zonder dat er iets aan gedaan werd. Nochtans stond er aan de overkant van dat huis een woning leeg, maar ze hebben geweigerd om die aan hem te geven, omdat hij had geklaagd over zijn eigen woning. Op 28 december wordt hij uit zijn huis gezet."

Uitnodiging tot gesprek

"Wij willen heel graag naar onze huurders luisteren, maar ze gaan niet in op onze uitnodiging", zegt Stephan Van Der Gucht, bestuurslid van Woonanker en schepen voor N-VA in Temse. "We zijn ons ervan bewust dat de renovatiewerken niet lopen zoals ze zouden moeten lopen. We doen er alles aan om ze tot een goed einde te brengen. Maar we zijn met heel veel woningen bezig. Er was een inhaalbeweging nodig. Uiteraard is verbouwen in woningen waar mensen wonen niet vanzelfsprekend, maar we proberen nu de mensen zo goed mogelijk te ondersteunen. We hebben niet de mogelijkheid om ze ergens anders te huisvesten."

Meest gelezen