radio 2

Vier sociale woningen in Hoeselt in recordtempo energiezuinig gemaakt terwijl bewoners in huis konden blijven

Vier sociale woningen in Hoeselt zijn op zes weken tijd energiezuinig gemaakt, en er worden geen fossiele brandstoffen meer gebruikt. De bewoners konden intussen in hun huizen blijven wonen. Ze kunnen tot 800 euro besparen.

Het gaat hier om een proefproject waar onder meer de sociale huisvestingmaatschappij Cordium en het bouwbedrijf BAM interbuild in samenwerkten.  De gemeente Hoeselt gebruikt voor dit project geld uit het lokaal Energie en Klimaatpact van Vlaams minister Bart Somers (Open VLD).

Minister Somers kwam de huizen dit weekend bezoeken. "Men heeft een nieuwe methode ontwikkeld waarbij men in prefab de isolatieschil klaar maakt, ook de nieuwe apparaten die nodig zijn om zo CO2-neutraal mogelijk te functioneren. Men kan die op enkele dagen tijd plaatsen, terwijl de bewoner in het huis kan blijven. 75 keer sneller dan de traditionele manier van werken." De huizen kregen een isolerende bouwschil rondom het huis, een nieuw dak, zonnepanelen en een warmtepomp.  

Enorme besparing

De sociale huisvestingsmaatschappij Cordium hoopt nog meer woningen zo te kunnen renoveren. Maar de kosten voor zo'n renovatie zijn momenteel nog erg hoog, vertelt voorzitter Carien Neven. "Het is een proefproject, het is nog leren, het kost nu nog 100.000 euro, dat moet naar beneden. 

Maar aan de andere kant zijn er voor de bewoners nu  heel wat minder kosten, zij kunnen flink besparen. "Men kan tot 800 euro aan energiekosten besparen, maar ook de kwaliteit van het wonen gaat er op vooruit,' besluit Neven.

Meest gelezen