Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

1 miljard dollar opgehaald voor socialemedia-app van Donald Trump: "Amerika is hier klaar voor"

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft maar liefst 1 miljard dollar (885 miljoen euro) opgehaald om zijn eigen socialemedia-app "Truth Social" te kunnen lanceren. Trump werd vorig jaar verbannen van sociale media nadat zijn aanhangers het Capitool hadden bestormd. Hij noemt zijn succesvolle geldinzameling "een belangrijke boodschap aan de internetgiganten".

Donald Trump heeft er duidelijk genoeg van niet meer actief te kunnen zijn op sociale media. Bijna een jaar geleden werd de fervente tweeter en voormalige Amerikaans president tijdelijk verbannen van Facebook, Twitter en YouTube. Dat was een gevolg van de bestorming van het Capitool in Washington door zijn aanhangers, toen Joe Biden als nieuwe president werd verkozen. Het risico om Trump actief te houden op sociale media was toen te groot volgens de CEO van Facebook, Mark Zuckerberg. 

Trump postte tijdens de bestorming onder andere een video, waarin hij zegt dat hij van de betogers houdt en opnieuw claimt dat hij de echte winnaar van de Amerikaanse presidentsverkiezingen is. De verbanning van sociale media is nog steeds van kracht, waardoor Trump nu zijn eigen socialemedia-app wil lanceren. 

"Amerika is klaar voor dit platform", zegt Trump in een reportage van Reuters. "Het wordt een platform dat niet discrimineert op basis van politieke ideologie." 

"Truth Social"

De "Trump Media & Technology Group" zou die eigen socialemedia-app graag begin volgend jaar lanceren: "Truth Social" zou die heten. Maar bij wie heeft Trump die som van 1 miljard dollar dan binnengehaald? Hij klopte daarvoor aan bij institutionele beleggers. Dat zijn grote instellingen zoals een pensioenfonds, een verzekeringsmaatschappij of een zakenbank. 

Institutionele beleggers investeren vaak grote sommen geld voor een grote groep klanten tegelijk. Welke beleggers juist achter de financiering zitten, is niet bekend. Trump geeft nog mee dat "de investering van 1 miljard dollar een belangrijke boodschap uitzendt naar de internetgiganten dat censuur en politieke discriminatie moet stoppen".

De “Trump Media & Technology Group” plant ook een beursgang en werkt hiervoor samen met Digital World Acquisition. Dat is een zogenoemde Special Purpose Acquisition Company (spac), een lege schelp die op de beurs wordt geplaatst met als doel nadien met andere bedrijven te versmelten en die zo naar de beurs te halen. 

Het is een belangrijke boodschap dat censuur en politieke discriminatie moet stoppen

Donald Trump

Maar senator Elizabeth Warren van de Democraten vroeg al aan de Amerikaanse beurswaakhond SEC (Securities and Exchange Commission, red.) om dat partnerschap te onderzoeken op mogelijke inbreuken met de beursregelgeving. De SEC heeft nog niet gereageerd.

Trump had op het moment dat hij werd geblokkeerd meer dan 89 miljoen volgers op Twitter en 33 miljoen op Facebook.

Meest gelezen