Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Vaccinleveringen komen eindelijk aan in Afrika, maar ze toedienen is de volgende uitdaging

In Afrika komt de levering van coronavaccins eindelijk op gang, na maanden van vertraging. Maar de vaccins toedienen stelt de landen meteen voor andere, vooral logistieke problemen. Van alle vaccins die al aan Afrika zijn geleverd, zouden honderdduizenden niet op tijd zijn gebruikt en dus vernietigd.

De nieuwe virusvariant, omikron, die voor het eerst werd geregistreerd in Zuid-Afrika, laat opnieuw zien wat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) al meermaals heeft benadrukt: "Niemand is veilig vooraleer iederéén veilig is". Zolang grote delen van de wereld niet voldoende gevaccineerd zijn, is het risico groter dat nieuwe mutaties van het coronavirus ontstaan. 

Niemand is veilig vooraleer iederéén veilig is

WHO

En grote delen van de wereld zíjn nog niet gevaccineerd. In Afrika, een continent met 1,2 miljard inwoners, heeft slechts 7,5 procent een vaccin gekregen. Er zijn grote verschillen van land tot land. Terwijl Kaapverdië een vaccinatiegraad van 65 procent heeft, en de vaccinatiecampagne ook in veel Noord-Afrikaanse landen succesvol is verlopen, heeft in Congo maar 0,1 procent van de inwoners een prik tegen het coronavirus gehad.

In Kenia verloopt de vaccinatiecampagne vrij goed, maar het kampt met de typische uitdagingen waar veel Afrikaanse landen tegenaan kijken. In de reportage uit "Het Journaal" is te zien hoe een groep mensen lang onderweg is om zich te laten inenten, maar door een ziekenhuis op het platteland zonder prik wordt weggestuurd. De voorraad was op. 

Bekijk hier de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Het ziekenhuis uit de reportage heeft, net als veel andere ziekenhuizen in Afrika, voortdurend te weinig vaccins. Het heeft namelijk maar één vriezer,  en daarin moeten ook de routinevaccins worden bewaard. In veel Afrikaanse landen stelt zich dat probleem: in Kameroen hebben ze maar één koelwagen, Mali, dat veel groter is, heeft er twee. Naast het gebrek aan medische infrastructuur kampen de landen met een moeizame distributie over land of een tekort aan personeel.  

De vaccins mogen dan na maanden vertraging eindelijk worden geleverd in Afrika, ze toedienen is een nieuwe uitdaging. Er zijn landen, zoals Congo en Zuid-Soedan, die vaccins hebben moeten terugsturen omdat ze niet op tijd konden worden verdeeld. Van alle vaccins die tot nog toe aan Afrika zijn geleverd, zouden al honderdduizenden niet op tijd zijn gebruikt en dus vernietigd. 

Wantrouwen

Een andere belangrijke moeilijkheid is het gebrek aan vaccinatiebereidwilligheid. In sommige landen heerst veel wantrouwen tegenover westerse farmabedrijven, aangewakkerd door sociale media, én tegenover de eigen overheid. Ook wordt soms de voorkeur gegeven aan traditionele medicijnen, of zijn er religieuze bezwaren. 

In verschillende landen worden extra inspanningen gedaan om burgers te overtuigen om zich te laten vaccineren, onder meer via promotiecampagnes op televisie of sociale media. 

Mensen wachten op een prik in Zuid-Afrika.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

In Zuid-Afrika, dat wordt getroffen door de snel opkomende omikronvariant, heeft president Cyril Ramaphosa de bevolking opgeroepen zich te laten vaccineren. Op dit moment is zo'n 25 procent van de Zuid-Afrikanen ingeënt. Ramaphosa heeft ook al aangegeven dat hij erover denkt om het vaccin verplicht te maken.

Meest gelezen