Coronablog - Katholiek Onderwijs: "Kleine minderheid ouders wil kinderen niet met mondmasker naar school sturen"

Coronacijfers zijn er traditioneel niet op maandag, maar gezondheidsinstituut Sciensano heeft wel een voorlopig weekendrapport vrijgegeven en dat bevestigt de prille positieve trend. Al het coronanieuws vind je in deze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Katholiek Onderwijs: "Strikte minderheid ouders wil kinderen niet naar school laten gaan door mondmaskerplicht"

Tot woensdag loopt er een overgangsperiode voor de mondmaskerplicht in het lager onderwijs. Volgens Lieven Boeve, de topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, is er een kleine minderheid van ouders die hun kinderen niet naar school willen laten gaan met een mondmasker.

"We hebben een bevraging bij onze directeurs gedaan en we stellen vast dat het een strikte minderheid van ouders is, die hun kinderen niet naar school willen laten gaan wanneer het mondmasker voor kinderen verplicht is", zegt Boeve in "Het journaal".

Volgens Boeve stellen de meeste ouders zich vragen bij de maatregelen en vinden ze dat de maatregel die niet te lang moet duren. "Er zijn een aantal ouders die zich blijven tegen de maatregel keren. Het is een regel die voor de gehele samenleving afgesproken is en onze scholen zullen die uitvoeren. Onze scholen voeren de maatregelen uit die het Overlegcomité afgekondigd heeft."

Videospeler inladen...

Coronacijfers lijken verder af te toppen: "Epidemie is aan het stagneren"

De sterke stijging van de coronacijfers in ons land lijkt voorlopig voorbij. De voorzichtig positieve trend die vorige week al werd ingezet met een minder sterke stijging van de besmettingscijfers, wordt bevestigd door voorlopige weekendcijfers van Sciensano, het federale instituut voor de volksgezondheid. 

In de periode van 25 november tot 1 december raakten dagelijks gemiddeld 17.758 mensen besmet met corona, een stijging van 2 procent op weekbasis. Een dag eerder was die weekstijging nog 4 procent, twee dagen daarvoor 6 procent. 

Ook met het aantal ziekenhuisopnames lijkt een voorzichtig positieve evolutie ingezet. Op donderdag kwamen er 325 coronapatiënten bij, vergeleken met 350 de dag daarvoor. Op vrijdag werden 298 coronapatiënten opgenomen en op zaterdag 309. Het weekgemiddelde stond zaterdag op 313, ongeveer evenveel als een week eerder. Het lijkt er dus op dat het aftoppen van de besmettingscijfers zich nu ook vertaalt in het aantal ziekenhuisopnames. 

Het aantal patiënten op intensieve zorg blijft voorlopig hangen rond de 800

Het vertaalt zich ook in het totale aantal covidpatiënten in onze ziekenhuizen: dat was gedaald tot 3.527 op zaterdag. Dat is minder dan de dagen voordien, maar wel nog altijd wat meer dan een week eerder. Het aantal patiënten op intensieve zorg stijgt niet meer door, en bedroeg iets meer dan 800 op vrijdag en zaterdag. 

Viroloog Marc Van Ranst zegt dat epidemie aan het stagneren is. "We hebben een plateau bereikt, weliswaar een vrij hoog plateau. Nu moeten we kijken of de cijfers zullen dalen, en hoe snel dat zal gaan. Die snelheid is moeilijk te voorspellen. We weten dat we vaak sneller naar boven gaan dan naar beneden. Dat kan dus nog wel een tijdje duren. De curve volledig naar beneden krijgen voor kerst en nieuwjaar, is totaal ondenkbaar." 

Viroloog Steven Van Gucht heeft het over "een voorzichtig hoopvol signaal, het prille begin van een mogelijke daling. We moeten de volgende dagen kijken of we dalen of blijven hangen op dat (hoge) plateau. Het is dus onder voorbehoud". Vanaf morgen geeft Sciensano opnieuw volledige data vrij in een nieuw rapport. 

“Mondmaskerplicht vanaf 6 jaar is proportionele maatregel”: Caroline Vrijens roept ouders op om rust te bewaren

Videospeler inladen...

Frankrijk sluit discotheken voor vier weken

In Frankrijk moeten de discotheken en nachtclubs voor vier weken de deuren sluiten. Ze zullen economische steun ontvangen ter compensatie. Dat heeft de Franse regering bekend gemaakt. Volgens premier Castex is het in dat soort uitgaansgelegenheden heel moeilijk om het mondmasker te dragen of afstand te houden. Daarom gaan ze tot begin januari dicht.

Verder verplicht Frankrijk nu ook het mondmasker op de speelplaats van de lagere scholen, waar het virus sterk circuleert. Tegen het einde van dit jaar moet alles ook klaar zijn opm kinderen (van 5 tot 11) te vaccineren, op vrijwillige basis. 

Kinderrechtencommissaris: "Nooit gezegd dat mondmaskerplicht schadelijk is voor kinderen"

Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens is niet tegen het invoeren van de mondmaskerplicht voor kinderen vanaf 6 jaar, maar ze vraagt wel om die maatregel op te heffen zodra de cijfers het toelaten.

"Ik kan begrijpen dat mensen bezorgd zijn over de mondmaskerplicht voor kinderen. Ik denk dat we een rare samenleving zouden hebben als er geen vragen over gesteld worden", zegt Vrijens in "De afspraak".

De vragen en bezorgdheden zijn terecht volgens Vrijens. "Maar we moeten ook niet doorschieten. Ik heb een tijdje geleden gezegd dat we geen voorstander zijn voor een mondmaskerplicht voor kinderen. Onze woorden zijn toen uit de context getrokken. Toen konden mensen met duizenden naar festivals met de coronapas. Net op dat moment dacht men na over het mondmasker voor heel jonge kinderen. Wij hebben nooit gezegd dat dat schadelijk is, maar wel dat we uit voorzorg voorzichtig moeten zijn en dat alleen mogen doen als het echt noodzakelijk is."

"De situatie vandaag is heel moeilijk met de stijgende cijfers. Het is moeilijk om onderwijs georganiseerd te krijgen en om u veilig te voelen in de klas en de scholen. Op dit moment kan men zeggen dat het proportioneel is. Er is niet alleen het recht op onderwijs, er is ook het recht op gezondheid en het beschermen van de volksgezondheid. Zodra de cijfers beter zijn, is het heel belangrijk dat het de eerste maatregel is die we opnieuw kunnen ombuigen", besluit Vrijens.

Videospeler inladen...

Meest gelezen