Alexander Dumarey

Mondmasker in de klas vanaf 6 jaar en evenementen binnen met meer dan 200 personen verboden: deze regels gelden vanaf nu

Mondmaskers in de klas vanaf 6 jaar, strengere quarantaineregels voor scholen en grotere evenementen binnen verboden: vanaf vandaag zijn er weer een resem nieuwe coronamaatregelen van kracht. We lijsten ze voor jou op.

Onderwijs

Alle kinderen vanaf 6 jaar moeten vanaf vandaag een mondmasker dragen in de klas. Eigenlijk is het een algemene mondmaskerplicht vanaf die leeftijd, dus ook op het openbaar vervoer en in de winkels moeten de kinderen hun mondmasker ophouden. CO2-meters worden verplicht in elk klaslokaal. Officieel geldt die regel ook vanaf vandaag, maar het is nog maar de vraag of elke school erin geslaagd zal zijn om dat in orde te krijgen. In de klassen gelden deze waarden: 

  • boven 900 ppm (deeltjes per miljoen) moet men actie ondernemen, bijvoorbeeld meer ramen openzetten
  • Boven 1.200 ppm moet men de klas verlaten

Vanaf twee besmettingen moet een klas in quarantaine. De regel was nog maar pas van vier naar drie besmettingen gegaan, en wordt dus nu nog wat strenger. Ouders wordt ook aangeraden om hun kinderen regelmatig te (zelf)testen.

Buitenschoolse activiteiten worden verboden. De kerstvakantie wordt ook een week vervroegd. 

Het secundair onderwijs schakelt vanaf vandaag over op een hybride vorm van onderwijs. Er mag maar maximaal 50 procent contactonderwijs plaatsvinden, de rest is afstandonderwijs. De examens mogen wel volledig fysiek verlopen. 

Evenementen en vrije tijd

Evenementen binnen met meer dan 200 bezoekers zijn vanaf vandaag verboden. Voor kleinere evenementen geldt dat bezoekers moeten zitten én een mondmasker dragen. De coronapas is verplicht vanaf 50 bezoekers. 

Daarnaast is het ook verboden om activiteiten en bijeenkomsten binnen te organiseren. Die maatregel ging afgelopen weekend al in. Uitzonderingen zijn er voor sport, privébijeenkomsten thuis of in een vakantiehuis, huwelijken en uitvaarten. Sportwedstrijden binnen moeten wel zonder publiek plaatsvinden.

De overige regels

Om je geheugen nog even op te frissen, ook deze regels zijn nog van kracht: 

  • In de horeca verandert er niks: alleen zittend consumeren, maximaal 6 per tafel en sluiten om 23 uur 
  • Musea en bioscopen mogen openblijven, maar voor cinema's geldt wel: een limiet van 200 mensen per zaal en 1,5 meter tussen bubbels
  • Telewerk blijft 4 dagen per week verplicht. Feesten en teambuildings zijn verboden
  • Profsport buiten, zoals het voetbal, mag blijven doorgaan mét publiek

Meest gelezen