Eerlijke bergbeklimmer die kistje edelstenen vond op Mont Blanc beloond: helft van de schat is voor hem

Een anonieme bergbeklimmer die 8 jaar geleden zo eerlijk was om een gevonden edelstenenschat binnen te brengen bij de politie van Chamonix, is nu beloond. Hij mag de helft van de smaragden, robijnen en saffieren - ter waarde van 150.000 euro - houden.

Wat zou u doen als u een kistje met smaragden, robijnen en saffieren vond tijdens het wandelen? Een bergbeklimmer die dat meemaakte in 2013 op de Franse Mont Blanc, koos de eerlijke weg: hij leverde de schat in bij de politie van de gemeente Chamonix (zoals het trouwens ook moet volgens de Franse wet).

Het metalen doosje was wellicht afkomstig van een passagier van een van de twee Air India-vliegtuigen die respectievelijk in 1950 en 1966 crashten op de Mont Blanc. In de voorbije decennia zijn geregeld nog brokstukken, stukken bagage en zelfs menselijke resten ontdekt van de ongelukken. 

In de helft

De gemeente Chamonix ging de voorbije jaren op zoek naar de rechtmatige, wellicht Indiase, eigenaar van de edelstenen, maar kon die niet terugvinden. Uiteindelijk werd besloten de schat, die alles samen 300.000 euro waard is, in twee gelijke loten te verdelen. Een van de loten is het vindersloon van de bergbeklimmer, het andere lot mag de gemeente zelf houden.

Burgemeester Eric Fournier liet persagentschap AFP weten "zeer gelukkig" te zijn dat de zaak daarmee is afgesloten. Hij prees de bergbeklimmer, die anoniem wil blijven, voor zijn "integriteit".

Meest gelezen