Vergeet kerstfilms en eindejaarsspecials: op Nederlandse zender SBS6 kijk je op kerst naar een knisperend haardvuur

Nederlanders die dit jaar op Kerstmis wilden kijken naar "Home alone", "The Sound of Music" of een andere kerstklassieker zullen niet terechtkunnen op het kanaal van SBS6. De zender kiest ervoor om op 25 december tussen 18.30 uur en 22.30 uur enkel beelden van een haardvuur uit te zenden. 

"Even geen programma's kijken, maar alle tijd nemen voor familie, vrienden, buren of mensen die wel wat gezelschap kunnen gebruiken", dat is de boodschap van Marco Louwerens, de directeur van het bedrijf achter de zender SBS6. De avond van Kerstmis zal je op de zender enkel naar een knisperend vuurtje kunnen kijken, vergezeld door de klanken van radiozender Sky Radio.

Vorig jaar koos SBS6 nog voor de Disney-film "Frozen" op de avond van Kerstmis. Dat was toen geen kijkcijferkanon en eindigde zelfs niet in de top 25 van meest bekeken programma's die dag. Louwerens is zich bewust van het feit dat deze uitzending waarschijnlijk nog minder kijkers zal lokken, maar vindt dat geen probleem: "We hopen uiteraard dat zo veel mogelijk mensen onze programma's bekijken, maar toch gaan we het dus voor één keer anders doen."

Even geen programma's kijken, maar alle tijd nemen voor familie, vrienden, buren of mensen die wel wat gezelschap kunnen gebruiken
Marco Louwerens, directeur van Talpa, het bedrijf achter SBS6

Slow tv

Het is niet de eerste keer dat er beelden van een haardvuur worden uitgezonden. In 2013 konden Noren kijken naar een twaalf uur durende houtvuur-special met beelden van het houtklieven, poëzie, muziek en natuurlijk uren beeldmateriaal van een vuur. 

De vuur-special is een voorbeeld van slow tv, het televisiegenre waarbij een lange marathon-uitzendingen beelden tonen van iets alledaags zonder dat er stukken uitgeknipt worden. In Noorwegen werden ook al treinritten en rondvaarten van cruiseschepen uitgezonden als slow tv. Een Belgisch voorbeeld was het programma "Voor de Ronde", waarin je in 2017 zeven uur lang kon kijken naar Ruben Van Gucht die het parcours van De Ronde van Vlaanderen fietste. 

En bij ons?

Wat er binnen enkele weken op kerst bij ons op televisie te zien zal zijn is nog niet geweten, maar een haardvuur zal er wellicht niet tussenzitten. Vorig jaar kon je op Eén kijken naar "De FC De Kampioenen kerstspecial". Op VTM kon je terecht voor familiepret met "Inside out" en op Vier kon je Marc Van Ranst bewonderen als letterzetter in "Het rad". 

Meest gelezen