Geen mondmaskers voor leerlingen De Boomhut in De Pinte omdat ze buiten les krijgen: "Vingers en tenen bevroren"

Leefschool De Boomhut in De Pinte heeft een creatieve manier gevonden zodat de leerlingen van het eerste tot en met het vierde leerjaar geen mondmasker hoeven te dragen in de klas. Zo volgen de kinderen beurtelings in speciale partytenten buiten les. “Plezant dat we geen mondmasker hoeven te dragen, maar mijn tenen en vingers waren wel helemaal bevroren”, zeggen heel wat leerlingen.

Het Overlegcomité verkondigde afgelopen vrijdag dat kinderen vanaf de leeftijd van zes jaar oud verplicht een mondmasker moeten dragen om zo het coronavirus mee een halt toe te roepen. Bij heel wat ouders en leerkrachten ontstond er meteen veel protest. “Hoe kan je nu kinderen Frans of tweeklanken in het Nederlands aanleren als ze een mondmasker moeten dragen”, vroeg directrice Cindy Vermeersch zich af. “Dat gaat toch helemaal niet?”

Outdoorteaching

Daarom regelde ze zaterdagavond in allerijl een spoedoverleg met alle leerkrachten om het zo voor de kinderen zo aangenaam mogelijk te maken. De oplossing lag eigenlijk voor de hand. De Boomhut doet al een tijdje aan ‘outdoorteaching’, waarbij kinderen voornamelijk in de namiddag buiten les krijgen. “Voor onze twee graadklassen – het eerste en tweede leerjaar zitten bij elkaar, net zoals het derde en vierde leerjaar – hebben we elk een partytent voorzien”, zegt juf Griet Cassiman. “Elke klas delen we op in tweeën, waarbij de ene klas binnen les krijgt en de andere les buiten. Na ieder uur wisselen we, zodat de buitenklas wat kan opwarmen.”

Wel bij spreekbeurt

Het voordeel? Zowel binnen als buiten hoeven de leerlingen geen mondmasker te dragen. “Buiten laten we telkens een zijde van de partytent open, zodat er voldoende ventilatie is. In de klaslokalen kunnen de leerlingen op meer dan anderhalve meter van elkaar zitten, doordat de helft van de klas buiten zit. Door die ‘luxe’ hoeven ze ook in het klaslokaal geen masker te dragen”, duidt juf Griet. Moeten de leerlingen dan op geen enkel moment een mondmasker dragen? Neen, dat niet. Bij een spreekbeurt zitten alle leerlingen toch samen in de klas. Dan moeten ze toch het mondkapje opzetten. “Maar op die manier blijft het vrij beperkt.”

Ouders enthousiast

De ouders van de kinderen zijn erg enthousiast. “We vinden het een geweldig initiatief”, zegt mama Caroline. “We vonden het echt niet verantwoord dat kinderen uit de lagere school een mondmasker moeten dragen. Dat was onze grote bezorgdheid van vandaag, dat onze kinderen wel voldoende zuurstof konden krijgen om te ademen.” De kinderen zelf vonden de alternatieve manier van lesgeven wel plezant, maar de winter die voor de deur staat vinden ze minder leuk. “Mijn tenen zijn helemaal bevroren en schrijven ging ook maar moeilijk”, zeggen Etienne en Margeaux. “Maar het is toch nog altijd beter dan de hele tijd een mondmasker te dragen. Al snappen we wel dat het goed is voor onze veiligheid.”

De school gaf de ouders de opdracht om hun kinderen goed en warm te kleden. Daarnaast voorzien ze heel veel beweegmomentjes, zodat ze toch wat konden opwarmen. “Vanaf morgen hebben we ook een terrasverwarmer, zodat het in de tent toch wat warmer wordt”, besluit directrice Cindy Vermeersch.

Meest gelezen